Aktivni u poznim godinama Foto albumi

Penasti valjak za pilates, jogu i fitnes nije za svakoga

Valjkasti “jastuk” od čvrste pene (foam roller) koristi se prilikom zagrevanja i vežbanja u fitnesu, jogi i pilatesu.

Dvejn Baton, asistent na Memorijal univerzitetu Njufaundlenda, Kanada, istraživao je njegovu funkciju u radu sa nekoliko volontera, piše Njujork Tajms.Zaključili su da primena valjka od pene, za razliku od običnog istezanja, ne umanjuje sposobnost mišića nogu za pokrete, pa manje od istezanja utiče i na vežbanje koje sledi.

Nakon vežbanja penasti valjak takođe pomaže, jer su utvrdili da pokretljivost mišića ostaje bolja u naredna 72 sata i nakon intezivnijeg treninga, u odnosu na one koji na kraju vežbanja nisu koristili valjak.

– Ipak, on nije za svakoga. Prilikom vežbanja sa valjkom od pene opterećujete mišiće ponekada čak i polovinom Vaše telesne mase
– kaže Baton, i zaključuje:

– Ukoliko osećate previše opterećenja sa valjkom od pene, možete probati sa masažerima od pene koji imaju dosta manji prečnik i mnogima su daleko prijatniji i bezbedniji jer pružaju taman onoliko opterećenja koliko želite. Nisu efikasni kao pravi valjci od pene, ali ipak imaju merljive efekte, a najvažnije je da vežbate u skladu sa mogućnostima, i tako da vam prija.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija