Početna Magazin Godine Zdravlje Penasti valjak za pilates, jogu i fitnes nije za svakoga

Penasti valjak za pilates, jogu i fitnes nije za svakoga

Penasti valjak za pilates, jogu i fitnes nije za svakoga

Valjkasti „jastuk“ od čvrste pene (foam roller) koristi se prilikom zagrevanja i vežbanja u fitnesu, jogi i pilatesu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Dvejn Baton, asistent na Memorijal univerzitetu Njufaundlenda, Kanada, istraživao je njegovu funkciju u radu sa nekoliko volontera, piše Njujork Tajms.Zaključili su da primena valjka od pene, za razliku od običnog istezanja, ne umanjuje sposobnost mišića nogu za pokrete, pa manje od istezanja utiče i na vežbanje koje sledi.

Nakon vežbanja penasti valjak takođe pomaže, jer su utvrdili da pokretljivost mišića ostaje bolja u naredna 72 sata i nakon intezivnijeg treninga, u odnosu na one koji na kraju vežbanja nisu koristili valjak.

– Ipak, on nije za svakoga. Prilikom vežbanja sa valjkom od pene opterećujete mišiće ponekada čak i polovinom Vaše telesne mase
– kaže Baton, i zaključuje:

– Ukoliko osećate previše opterećenja sa valjkom od pene, možete probati sa masažerima od pene koji imaju dosta manji prečnik i mnogima su daleko prijatniji i bezbedniji jer pružaju taman onoliko opterećenja koliko želite. Nisu efikasni kao pravi valjci od pene, ali ipak imaju merljive efekte, a najvažnije je da vežbate u skladu sa mogućnostima, i tako da vam prija.