Početna Magazin Godine Zdravlje Design On: Aging – 19 koncepata za starost

Design On: Aging – 19 koncepata za starost

Design On: Aging – 19 koncepata za starost

Ideo, međunarodna kompanija posvećana dizajnu i novim idejama, u svom projektu Designs On: Aging posvetila se isticanju nekih manje ili više primetnih problema starenja.

Ideo, međunarodna kompanija posvećana dizajnu i novim idejama, 2008. godine osmislila je projekat Designs On:, sa različitim temama: hrana, rođenje, ambalaža, globalno zagrevanje.

Godine 2014. na red je došla tema starenja: Designs on: Aging, a u okviru kolekcije nastalo je 19 koncepata koji se bave problemima starenja, i za cilj imaju lakšu, aktivniju i srećniju starost.

– Nazvali smo to „novom starošću“, ideju da postoji nekih dodatnih 30-ak godina sa kojima mnogi ne znaju šta da rade. Moramo pokrenuti debatu o tome i osloboditi se zabluda i stereotipa, i tog sivila koje okružuje ovaj problem – objašnjava Grečen Adi (Gretchen Addi) koja je vodila projekat.

Među idejama otelotvorenim u posterima nalazi se kampanja za seniore da koriste kondome jer sve više starih boluje od seksulano prenosivih bolesti, ideja da se bašte starih koriste kao otvorene učionice za školarce, zatim ulični mobilijar koji bi starima pružio puno više prilika za usputni odmor kroz šetnju gradom (na ilustraciji), programi za planiranje penzije, upravljanje svojim nekretninama i uređenje doma za stare dane o čemu je i Penzin pisao, itd.

Sve ideje možete videti na sajtu projekta Designs On.