Otvoreno 10 klubova penzionera u Sečnju

U Sečnju je u prethodnom periodu otvoreno 10 klubova penzionera u saradnji sa susednom Rumunijom. Obučeno je i 10 gerontodomaćica.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na području opštine Sečanj tokom jula 2022. godine je otvoreno 10 dnevnih klubova za penzionere odnosno za stara lica. Oni su otovreni u naseljenim mestima ove srednjobanatske opštine. Ovo je realizovano saradnji sa susednom Rumunijom u okviru IPA projekta „Zajedničke podrške na životnom putu u pograničnom području“.

Program prekogranične saradnje IPA Rumunija – Srbija ima za cilj dostizanje usklađenog i održivog društveno-ekonomskog razvoja u pograničnoj oblasti Rumunije i Srbije. Ovo se postiže uspostavljanjem zajedničkih prekograničnih projekata i aktivnosti. Jedan od tih tzv. IPA projekata jeste i projekat „Zajedničke podrške na životnom putu u pograničnom području“.

Projekat su od aprila 2021. godine implementirale srpske opštine Sečanj i Žitište i rumunski Sakalaz. Pored unapređenja dostupnosti i kvaliteta socijalne zaštite u lokalnim zajednicama pograničnog područja, cilj je i da se spreči izolovanost starijih i invalidnih lica i odloži njihova zavisnost od institucionalne nege.

„Kroz projekat je urađeno nekoliko značajnih stvari za opštinu Sečanj. Jedna od njih je adaptacija i opremanje 10 klubova za stara lica, čime je starijim žiteljima opštine obezbeđen adekvatan prostor da se okupljaju, obavljaju socijalne aktivnosti i tako uključe u društveni život zajednice“, rekli su za Novosti u opštini Sečanj.

Napominju da je 10 gerontodomaćica prošlo specijalnu obuku i steklo sertifikat za obavljanje pomoći u kući. One su bile angažovane u periodu od šest meseci. Na taj način je napravljen značajan korak unapred u smislu uspostavljanja održive službe pomoći u kući za najugroženija stara i invalidna lica.

Kroz projekat je izvršena i nabavka bicikala za gerontodomaćice, kao i vozila za prevoz najugroženijih osoba prilikom pružanja usluga socijalne zaštite.

Izvor: Novosti
Fotografija: Wikimedia