Otvoreno 10 klubova penzionera u Sečnju

U Sečnju je u prethodnom periodu otvoreno 10 klubova penzionera u saradnji sa susednom Rumunijom. Obučeno je i 10 gerontodomaćica.

Na području opštine Sečanj tokom jula 2022. godine je otvoreno 10 dnevnih klubova za penzionere odnosno za stara lica. Oni su otovreni u naseljenim mestima ove srednjobanatske opštine. Ovo je realizovano saradnji sa susednom Rumunijom u okviru IPA projekta „Zajedničke podrške na životnom putu u pograničnom području“.

Program prekogranične saradnje IPA Rumunija – Srbija ima za cilj dostizanje usklađenog i održivog društveno-ekonomskog razvoja u pograničnoj oblasti Rumunije i Srbije. Ovo se postiže uspostavljanjem zajedničkih prekograničnih projekata i aktivnosti. Jedan od tih tzv. IPA projekata jeste i projekat „Zajedničke podrške na životnom putu u pograničnom području“.

Projekat su od aprila 2021. godine implementirale srpske opštine Sečanj i Žitište i rumunski Sakalaz. Pored unapređenja dostupnosti i kvaliteta socijalne zaštite u lokalnim zajednicama pograničnog područja, cilj je i da se spreči izolovanost starijih i invalidnih lica i odloži njihova zavisnost od institucionalne nege.

„Kroz projekat je urađeno nekoliko značajnih stvari za opštinu Sečanj. Jedna od njih je adaptacija i opremanje 10 klubova za stara lica, čime je starijim žiteljima opštine obezbeđen adekvatan prostor da se okupljaju, obavljaju socijalne aktivnosti i tako uključe u društveni život zajednice“, rekli su za Novosti u opštini Sečanj.

Napominju da je 10 gerontodomaćica prošlo specijalnu obuku i steklo sertifikat za obavljanje pomoći u kući. One su bile angažovane u periodu od šest meseci. Na taj način je napravljen značajan korak unapred u smislu uspostavljanja održive službe pomoći u kući za najugroženija stara i invalidna lica.

Kroz projekat je izvršena i nabavka bicikala za gerontodomaćice, kao i vozila za prevoz najugroženijih osoba prilikom pružanja usluga socijalne zaštite.

Izvor: Novosti
Fotografija: Wikimedia