Gerontodomaćice u Sremskim Karlovcima

U Sremskim Karlovcima ponovo dve gerontodomaćice pružaju usluge iz oblasti pomoć u kući starijim osobama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Sremskim Karlovcima dve gerontodomaćice iz novosadskog preduzeća „Feliks domus“ od 11. jula 2023. ponovo pružaju usluge. U pitanju su usluge iz oblasti pomoći u kući starijim osobama koji nisu u stanju da same brinu o sebi.

Ovu pomoć obezbeđuje lokalna samouprava, a finansira je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nada Ostojić Agbaba, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u karlovačkoj opštini kaže da je ministarstvo je za realizaciju ove usluge iz oblasti socijalne zaštite, izdvojilo 1,2 miliona dinara.

Ovaj posao u Karlovcima već nekoliko godina zaredom obavlja „Feliks domus“ iz Novog Sada koji poseduje odgovarajuću licencu. Ovom uslugom je obuhvaćeno 25 Karlovčana. Pomoć u kući je besplatna za korisnike i trajaće do kraja godine. Postoje kraće pauze tokom godine zbog potpisivanja novih ugovora, ali se usluga obezbeđuje u kontinuitetu duže od 10 godina.

Ova usluga socijalne zaštite pruža se građanima Sremskih Karlovaca – starijim bračnim parovima, samcima, bolesnim i slabo i potpuno nepokretnim.

„Na spisku korisnika su stariji sugađani, među kojima ima invalida i samaca sa čitave teritorije Karlovaca, od Banstola, preko centra do Belila“, kaže Nada Ostojić Agbaba.

„Sudeći prema iskustvu dužem od decenije koliko se ova usluga pruža našim sugrađanima i reakcijama korisnika, oni su vrlo zadovoljni njome. Pomoć u kući obuhvata osnovno spremanje prostorija u kojima korisnici borave, nabavku namirnica, pripremu laganih obroka, odlazak po recepte i lekove, plaćanje komunalnih računa, unošenje ogreva, zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba…“

Građani Sremskih Karlovaca koji imaju potrebu za ovom vrstom usluge treba da podnesu zahtev Odeljenju za društvene delatnosti. Obrazac se preuzima u prijemnoj kancelariji u Magistratu, Trg Branka Radičevića 1. Osim pomenutom odeljenju, zahtev mogu predati i patronažnoj sestri. Nadležni zatim donose odluku o izboru korisnika osnovu propisanih kriterijuma.

Izvor: Dnevnik