Specijalistički pregledi za vojne penzionere u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Počeli su specijalistički pregledi za vojne penzionere na VMA u Beogradu i u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Specijalistički pregledi za vojne penzionere počeli su na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu i vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ova jednonedeljna akcija počela je 3. avgusta po nalogu potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića. Uprava za vojno zdravstvo organizovala je akciju u saradnji sa udruženjima vojnih penzionera. Preko udruženja vojnih penzionera se i vrši prijavljivanje.

U sve tri ustanove mogu da se obave kardiološki pregledi, dok je na VMA moguće obaviti i oftamološki. Ovim pregledima će nekadašnji pripadnici sistema odbrane moći da se podvrgnu bez čekanja u redovnoj proceduri.

Dnevni list Politika prenosi da su oni vojni penzioneri koji su u sredu, prvog dana, već obavili preglede, izrazili zadovoljstvo zbog ove akcije.

„Veoma sam zadovoljan, brzo su me obavestili da mogu da dođem i da uradim sistematski. Pritisak mi je dobar, EKG odličan, oči su malo oslabile… Ali, dobro, godina proizvodnje….“, kaže vojni penzioner Radomir Popović.

Pukovnik dr Nemanja Borovčanin, načelnik Odeljenja za lečenje Sektora za lečenje VMA kaže da se planira obavljanje po 30 pregleda dnevno u vojnim bolnicama Novi Sad i Niš, kao i 40 kardioloških i oftamoloških u Vojnomedicinskoj akademiji.

„Za sada je odziv dobar i verujem da ovi pregledi znače našim vojnim penzionerima. Recimo, već smo kod jednog od njih našli povišen očni pritisak, za koji do sad nije ni znao da ga ima“, kaže Borovčanin.

Dr Milena Pandrc, kardiolog iz Klinike za urgentnu i internu medicinu VMA naglašava značaj ovih pregleda prevashodno za prevenciju. Važna je, smatra, i mogućnost da pacijent, ukoliko se ustanovi da ima neko oboljenje, odmah dobije adekvatnu terapiju.

Izvor: Politika
Fotografija: Rawpixel