Hrvatski onkolog: Više umrlih od raka nego od korone

Hrvatski onkolog upozorava da je tokom prethodnog perioda u Hrvatskoj zabeležen drastično veći broj umrlih od raka nego od korone. Iako je borba protiv koronavirusa neophodna, prioriteti u zdravstvu se moraju dovesti na pravo mesto.

Onkološki pacijenti u Hrvatskoj našli su se u teškoj situaciji. Zbog mera protiv koronavirusa nisu išli na kontrolne preglede. Takođe, neki građani nisu otkrili prisustvo tumora tokom mera izolacije u Hrvatskoj.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prof. dr Eduard Vrdoljak, upravnik Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split pre tri meseca je izrazio svoje strahovanje da će se posledice toga tek videti. Dr Vrdoljak za hrvatski RTL Direkt kaže da smatra da je taj njegov strah bio opravdan. Pravi rezultati će se saznati tek nakon godinu-dve jer je, kako kaže, hrvatski registracioni sistem relativno trom.

Hrvatski lekari su pokušali da utvrde kakav je uticaj korona krize na onkološku, kao i da li se korona kriza „prelila“ na onkologiju. Analizirali su broj novodijagnostikovanih bolesnica s rakom dojke u Hrvatskoj tokom izolacije u toj zemlji. Otkrili su da je broj žena kojima je urađena biopsija i dijagnotikovan rak tokom prve dve sedmice maja meseca 2020. za gotovo 50 posto niži nego u prve dve sedmice 2019. godine. To ne znači da je manji broj obolelih već da je manji broj onih koje znaju da su obolele.

„Prava istina jest da imamo kontinuirani porast novooboljelih bolesnica s rakom dojke. To sigurno ne znači da one nisu dobile rak nego da se nisu dijagnosticirale.“

Posledica ovoga bi mogli biti kasnije dijagnostikovani tumori. To sa sobom povlači i moguće lošije rezultate lečenja.

Razlog manjeg broja otkrivenih tumora tokom korona krize je, prema rečima hrvatskog onkologa, multifaktorijalan. Donekle su, kako kaže, krivi i novinari, jer su u žižu javnosti stavili kovid krizu. Ljudima je zato bilo lakše da pobegnu od tmurne onkološke istine.

Građani Hrvatske (baš kao i Srbije, prim. Penzina) generalno se malo odazivaju na rane onkološke preglede. Zato je ova kriza izazvana koronavirusom lako odbila građane ove države od preventivnih onkoloških pregleda tj, kako kaže dr Vrdoljak – „kulturnih odnosa prema sebi i svom zdravlju“. Pregledi su ostavljani za neko drugo vreme.

„Ponavljam, nije da imamo manje dijagnosticiranih, da nas je korona spasila od raka nego ćemo, nažalost, kasnije dijagnosticirati bolest.“

Više umrlih od raka nego od korone

U Hrvatskoj je, prema rečima dr Vrdoljaka, od početka koronavirus krize do sada registrovano 12.200 obolelih od kovida-19. Od toga je 203 osobe umrlo. U istom vremenskom periodu, otkriveno je 12.200 slučajeva raka.

I dok je broj zaraženih koronavirusom i obolelih od tumora gotovo isti, smrtnost od raka je daleko veća. U navedenom periodu, od raka je umrlo od šest do sedam hiljada ljudi u Hrvatskoj, navodi dr Vrdoljak.

Prof. dr Eduard Vrdoljak kaže da jeste bilo ispravno staviti ceo zdravstveni sistem zemlje u službu borbe protiv koronavirusa u doba izolacije. Sada se, međutim, moraju vratiti prioriteti na pravo mesto.

„Prioritet broj jedan hrvatskog zdravstva mora biti onkologija“, zaključio je hrvatski lekar.

Izvor: RTL
Fotografija: Angiola Harry sa Unsplash

Podsećamo: