Početna Magazin Godine Penzija Retroaktivna kupovina staža za starosnu penziju

Retroaktivna kupovina staža za starosnu penziju

Građani u postupku penzionisanja mogu da uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio, ali retroaktivno uplaćivanje staža u cilju ostvarivanja prava na starosnu penziju…

Građani koji bi želeli retroaktivno da dokupe staž, a da bi otišli u starosnu penziju, to ne mogu da učine ni po novom, kao što nisu mogli ni po starom zakonu. Jedino što mogu, ako je to uslov za penziju, da u postupku penzionisanja uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio doprinose, a osoba je u tom periodu bila u sistemu osiguranja. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Doprionosi za penzijsko i invalidsko osiguranje građani mogu samostalno da uplaćuju po članu 15 Zakona o PIO, ali najviše 30 dana. Ove uplate su mesečne, na jednu od 13 ponuđenih osnovica – objašnjavaju za „Blic“ u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Osnovice se usklađuju svaka tri meseca. Poslednje, koje sada trenutno važe primenjivaće se do 31. oktobra 2014. godine. Uslovi za prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2015. su: za muškarce 55 godina života i 40 godina staža osiguranja, a za žene 54 godine i četiri meseca života i 36 godina i 4 meseca staža osiguranja.

Penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a to je 65 godina života za oba pola. Umanjenje za prevremenu starosnu penziju maksimalno može iznositi 20,4 procenta.

– Samo u momentu podnošenja zahteva, ako je staž uslov za ostvarenje prava, a postojala je uredna prijava na osiguranje, a poslodavac više ne postoji ili je u stečaju, osiguranik može da uplati nedostajuće doprinose, kako bi stekao uslov za penziju, odnsono za ostvarivanje nekog prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje – ističu u Republičkom fondu za penzijsko I invalidsko osiguranje.

Osnovica – Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, a najviša pet prosečnih plata. To znači da se mesečni izdatak za doprinos za penzijsko invalidsko osiguranje kreće od 5.646,16 dinara do 80.659,80 dinara, piše Blic.