Moja Penzija Penzije

Retroaktivna kupovina staža za starosnu penziju

Građani u postupku penzionisanja mogu da uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio, ali retroaktivno uplaćivanje staža u cilju ostvarivanja prava na starosnu penziju…

Građani koji bi želeli retroaktivno da dokupe staž, a da bi otišli u starosnu penziju, to ne mogu da učine ni po novom, kao što nisu mogli ni po starom zakonu. Jedino što mogu, ako je to uslov za penziju, da u postupku penzionisanja uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio doprinose, a osoba je u tom periodu bila u sistemu osiguranja. 

– Doprionosi za penzijsko i invalidsko osiguranje građani mogu samostalno da uplaćuju po članu 15 Zakona o PIO, ali najviše 30 dana. Ove uplate su mesečne, na jednu od 13 ponuđenih osnovica – objašnjavaju za “Blic” u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Osnovice se usklađuju svaka tri meseca. Poslednje, koje sada trenutno važe primenjivaće se do 31. oktobra 2014. godine. Uslovi za prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2015. su: za muškarce 55 godina života i 40 godina staža osiguranja, a za žene 54 godine i četiri meseca života i 36 godina i 4 meseca staža osiguranja.

Penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a to je 65 godina života za oba pola. Umanjenje za prevremenu starosnu penziju maksimalno može iznositi 20,4 procenta.

– Samo u momentu podnošenja zahteva, ako je staž uslov za ostvarenje prava, a postojala je uredna prijava na osiguranje, a poslodavac više ne postoji ili je u stečaju, osiguranik može da uplati nedostajuće doprinose, kako bi stekao uslov za penziju, odnsono za ostvarivanje nekog prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje – ističu u Republičkom fondu za penzijsko I invalidsko osiguranje.

Osnovica – Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, a najviša pet prosečnih plata. To znači da se mesečni izdatak za doprinos za penzijsko invalidsko osiguranje kreće od 5.646,16 dinara do 80.659,80 dinara, piše Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

31 Comments

Click here to post a comment
 • Zaposlio Sam Se 1976 godine kao pripravnik i radio Sam do 1991. g. kada Sam otisao u privatnike. Radio Sam do 2009 ali nisam platio zadnje dve god. porez i socijalno. Sada imam 57 god i nezaposlen Sam. Da li i kako mogu otici u prevremenu penziju kada napunim 60g?

 • Zamolio bih vas da mi odgovorite sledece? Trenutno imam 37,5 godina radnog staza,pa me interesuje posto sam u mom radnom veku napravio prekid 0d dve godine i dva meseca ,znaci od 14-II-2000 do 1-IV-2003 god. dali postoji bilo kakva mogucnost da ja taj radni staz retroaktivno uplatim i povezem radni staz kako bih magao da idem u penziju .Unapred zahvalan

 • Nisam u radnom odnosu i od 2010. povremeno radim preko Autorskog biroa koji mi uplacuje doprinos za penzijsko osiguranje. Ponekad se desi da je zaradjen iznos manji od najnize osnovice osiguranja, ali i na taj iznos Autorski biro placa doprinos. Da li ja mogu retroaktivno da doplatim za mesece u kojima je placeni doprinos bio manji od predvidjenog, kako bi mi se i ti meseci uracunali u staz?

 • Postovani,
  Dali su u fond pio Samostalnih Delatnosti moze sada da se uplatite doprinosi koji nedostaju u vreme obavlanja samostalne delatnosti na Kosovu do 1999 godine,jer podaci se dolje ne mogu naci jer je dokumanta o plac.doprinosim djelom unistena.

 • Poštovanje,

  Nemam nijedan dan radnog staža i želim da svih minimalnih 15 godina staža uplaćujem sama (narednih 15 godina). Da li je to dozvoljeno i moguće?

  • Dozvoljeno i moguće ako je unapred. Samo stavite na papir, koliko je to novca investirano u narednih 15 godina (180 meseci), računajte da će granica za penziju biti verovatno pomerena. Računajte i da ostajete bez svih uplata ako ne uplatite traženi minimum godina. Računajte da oni naknadno mogu da promene uslove kao što su sada smanjili ljudima penzije. Sračunajte gde drugde možete uložiti te novce sa boljim garancijama (privatna osiguranja i slično). Računajte i da se možda nešto desi pa država za 15 godina bude u stanju da se stara o starijima… Analizirajte što pre alternative – ako toliko para 15 godina uplaćujete privatnom osiguranju, koliko možete da očekujete, a koliko od države, i ko daje kakve garancije, itd. Srećno! I da izaberete najbolje rešenje za sebe!

 • Postovani,majka je rodjena 1950-e,a ima 13 god I 8 meseci koje je I ostvarila kod istog poslodavca i sada je proglasena teh viskom pa me interesuje da li ima pravo na otpremninu I kako do jos 16 meseci staza do penzije. Hvala unapred

  • Ona sad puni 66 godina? Do 16 meseci staža i penzije teško jer ne može retroaktivno da ih dokupi. Nek proveri u PIO, ali teško sad… Ona je dostigla starosnu granicu pre par godina, ali nema staž. A pravo na otpremninu je definisano na razne načine, nešto zakonom, nešto kolektivnim ugovorom, u nekim firmama čak i između sindikata, firme i države. To mora da vidi šta je definisano u ugovoru, i da uporedi sa onim što je dato u Zakonu o radu.

 • Poštovani,
  Sredinom juna punim 65 godina.
  Za ostvarivanje starosne penzije nedostaje mi 21 dan do 15 godina.
  Da li postoji ikakva mogućnost za regulisanje starosne penzije?
  Najlepše hvala.

  • Poštovani,
   Odgovor ste mogli da pronađete u tekstu na koji ste ostavili komentar: Ne možete doplatiti nedostajući staž jer nije u pitanju vreme kada ste bili prijavljeni, a doprinosi nisu uplaćeni, već niste ni bili osiguranik (ako smo dobro shvatili). Naravno, mogućnost postoji ukoliko biste, prijavljeni, radili još mesec dana. Ali, pretpostavljamo da to niste pitali.

 • Moj muž ima 65 godina života i 35 god radnog staža.Imao je 1993 godine preuzeće d.o.o i nije bio u mogućnosti da plaća doprinose mislim oko tri godine.To preduzeće je pripojeno drugom pravnom subjektu.da li će morati platiti doprinose za taj period.

 • imam34god.i9 mes.staza momentalno sam na birou koliko bi trebao da budem zaposlen neprekidno da bi imao pravo na nadoknadu od dve godina

  • Poštovani,
   Pravo na novčanu naknadu od 24 meseci izuzetno se odobrava nezaposlenoj osobi kojoj je do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju nedostaje dve godine.

 • Postovanje..imam 31 godinu i invalid sam..godinu ipo radnog staza..kako do invalidske penzije i da li moze da se uplati ili kupi radni staz..hvala.

 • Postovani,imam 63 godine starosti a 36 godina 8 meseci i 26 dana radnog staza. Interesuje me sta je potrebno za prevremeni odlazak u penziju,s tim da postoji mogucnost da otplatim deo godina koje mi jos fale za redovnu penziju ili starosnu penziju.Molim Vas da mi odgovorite sta je u mom slucaju povoljnije – starosna ili prevremena.Unapred zahvaljujem!

  • Poštovani,
   Teško da bilo ko može da Vam kaže šta je za Vas povoljnije. To zavisi od mnogo činilaca a nisu svi finansijski (treba uzeti u obzir i zdravstvene, porodične…). O tome zaista treba voditi računa. Što se finansijskog činioca tiče, ni tu Vam, na osnovu podataka koji ste dali, ne možemo dati odgovor. Ne izračunava se razlika tako lako, a i mora se voditi računa da niko ne može sa sigurnošću znati da li će se u budućnosti nešto menjati.
   Što se tiče procedure vezane za odlazak u prevremenu penziju, morate se obratiti PIO fondu.
   Nije da ne želimo – ne možemo da Vas savetujemo u vezi sa ovim, na ovaj način. A znamo da je važno da donesete pravu odluku za sebe.

 • Postovani,
  Gasi se radno mesto , u zdravstvu. Poslodavac ce me verovatno proglasiti tehnoloskim viskom.
  Nije mi ponudjeno nikakvo drugo radno mesto.
  Molim za informaciju koja je varijanta najpovoljnija: tehnoloski visak, sporazumni ili neka druga varijanta.
  Da li imam neka prava po pitanju biroa za zaposljavanje, naknadu u jednom ili drugom slucaju.
  Imam 58g., nepunih 30god. staza -od kojih je prvih 8,5g u inostranstvu.
  Koja su moja prava i obaveze.
  Hvala.
  Petra

 • Postovani,
  Moj suprug je dobio resenje prosle gidine po kome ima pravo da dokupi 5 god i 6 meseci staza na osnovu bavljenja sportom (igrao je u prvotimskim klubovima i igrao za juniorsku reprezentaciju).
  Interesuje me da li je potrebno da uplati i penziono i zdravstveno osiguranje kao i da li ce se racunati kamata od dana donosenja resenja do sada. Napominjem da u resenju samo pise da ima pravo a ne i koji iznos je u pitanju. Prilikom urucivanja resenja, samo je obavesten da ce se racunati po najnizoj stopi i da nema prava na visu. Molim za odgovor. Hvala unapred

  • Poštovana,
   Mi zaista nismo upoznati sa tim. O procedurama i pravilima bi morao da Vas informiše sam PIO fond, a ako mislite da su prava Vašeg supruga ugrožena ili da bi mogla biti ugrožena, morate konsultovati i/ili angažovati advokata koji se bavi PIO pravom. Mi nismo pravnici.
   Žao nam je što ne možemo da Vam pomognemo.

   • Hvala najlepse na odgovoru. Juce je stigao obracun i sve je proslo u najboljem redu JJedino nam je ostala nedoumica da li ima pravo na otpremninu od firme u kojoj je trenutno zaposlen, s obzirom da je u pitanju odlazak u prevremenu starosnu penziju

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija