Početna Magazin Godine Penzija Odlazak u prevremenu penziju u julu 2015.

Odlazak u prevremenu penziju u julu 2015.

Ispunjavam uslov potrebnih godina radnog staža, ali ne i punih godina života za starosnu penziju. Koliko će iznositi umanjenje moje penzije…

Pitanje čitateljke Penzina:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Hoću li ići u penziju sa umanjenjem ako se penzionišem u julu 2015. godine. Imaću tada 60,7 godina života i 40,4 godine staža.

Odgovor Penzina:

Poštovana,

Vi ćete ispunjavati osnovni uslov za prevremeno penzionisanje od minimum 40 godina radnog staža, ali ne i uslov potrebnih godina života – 65.

U tom smislu, od 1. januara 2015. godine moguće je penzionisanje pre 65. godine, ali uz umanjenje po stopi od 0,34% mesečno.

U pomenutom slučaju, umanjenje bi iznosilo oko 18% (slobodna procena) jer je na pola puta od reprezentativnih primera 20,4% za 60 godina i 16,32% za 61 godinu:

Ipak, uzmite sa rezervom ovu ili bilo koju drugu informaciju osim one koju možete dobiti direktno u filijali PIO fonda. Oni Vam mogu reći i za alternative za čekanje na penziju kao što je mogućnost da neko vreme pred penziju provedete na birou (Nacionalna služba za zapošljavanje) uz izvesnu nadoknadu.

Preporučujemo za više informacija:

Nadamo se da ćete u PIO fondu uspeti da dobijete tačne podatke o iznosima kako biste mogli sami da izračunate šta Vam se najviše isplati.

Srdačno,

Vaš Penzin