Moja Penzija Pitanja i odgovori

Čekanje penzije na birou rada

Da li imam pravo preostalih 24 meseca, tj. 64. i 65. godinu starosti, provesti preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili moram iz radnog odnosa.

Pitanje:

Poštovani, trenutno uplaćujem sam doprinose po čl. 15 Zakona o PIO, do avgusta 2015. godine. Imam 34 godine radnog staža i 62 godine starosti.Da li po Zakonu o zapošljavanju i osuguranju za slučaj nezaposlenosti imam pravo preostalih 24 meseca, tj. 64. i 65. godinu starosti, provesti preko Zavoda za zapošljavanje ili moram iz radnog odnosa. Hvala

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Ne vidimo zašto ne biste imali pravo da kao nezaposlen budete evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje do punih godina za penziju.

Dostavljamo nekoliko informacija koje možete pogledati na našem sajtu:

“Ne postoji nikakva povezanost prava na isplatu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i odlaska u penziju, osim kada se kaže da izuzetno može trajati 24 meseca ako licu nedostaje do dve godine do penzije, što predstavlja izuzetak. Za sva ostala lica period isplate novčane naknade je najduže 12 meseci.”

Možete ići u prevremenu penziju već 2015. godine jer imate preko 55 godina života.

Ako odete u penziju pre 65 godine umanjenje iznosi

 • sa 62 godine života – 12,24%
 • sa 63 godine života – 8,16%
 • sa 64 godine života – 4,08%

Više informacija potražite u filijalama Fonda PIO.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • pozdrav javljam se umesto oca koji nema e postu jer je stariji covek pisem u njegovo ime ima 20 godina radnog staza otiso je na biro u 62. godini starosti jer nije mogo da ispuni potreban rad na poslu kod poslodavca na birou ima pravo 9 meseci i posle toga treba da pocne negde da radi jos godinu dana da bi imao pravo tih 24 meseca tj 2 godine pred penziju posto zbog starosti nema radnog mesta tj nijednom poslodavcu ne trebaju dede vec mlada radna snag a novca nema da sam sebi uplacuje doprinose zanima ga postoji li mogucnost spajanja radnog staza tj premoscavanje tih godinu dana do biroa pred penziju ili neke prevremene penzije sa umanjenje u napred hvala.

  • Poštovani,
   Dokup staža nije omogućen, ali budući da ste napisali da Vaš otac i nema novca, ne znamo kako ste mislili da bi to moglo da se “premosti”. Mi nismo stručnjaci za pitanja iz oblasti PIO, niti možemo da dajemo pojedinačne savete. Mi smo redakcija internet medija koja piše, između ostalog i na ovu temu, ali samo prenosimo ono što je opštevažeće. Možete se obratiti nekoj od agencija koje se bave ovim (ali onda morate da platite za savet/uslugu). Možda bi bilo najbolje da se obratite direktno PIO fondu. Možete pozvati njihov Kontakt-centar. Podatke možete naći ovde.
   Pozdrav Vama i Vašem ocu

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija