Početna Magazin Godine Penzija Da li ostajem bez naknade sa biroa do penzije?

Da li ostajem bez naknade sa biroa do penzije?

Šta se dešava ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na posebnu novčanu naknadu sa biroa za zapošljavanje ili po njenom isteku?

*Penzin se obratio Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa pitanjima vezanim za novčane naknade – umesto starog teksta ispod predlažemo da pročitate odgovore NSZ-a:

Pitanje čitateljke Penzina:

Primam novčanu naknadu sa biroa od 1. februara 2013. godine i trebalo je da je primam dve godine, do odlaska u starosnu penziju (u januaru 2015. punim 60 godina, i ispunjavam uslov samo za starosnu penziju).

Da li ću tada ostati 6 meseci i bez naknade i bez penzije? Imate li neki savet za mene da se penzionišem bez te pauze od 6 meseci? Unapred hvala!

Odgovor Penzina:

Poštovana, koliko je nama poznato na tu temu nedavno je pisala Politika a mi smo preneli tekst i u njemu se kaže:

– Ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na ovu posebnu novčanu naknadu ili po njenom isteku, nastavlja se isplata naknade do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju. Dakle, korisnici posebne novčane naknade pet godina do penzije neće imati problema sa isplatom novčane naknade do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa promenjenim propisima PIO – kaže Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra rada – na linku ovde pročitajte ceo tekst: Nova starosna granica za penziju, a naknada sa biroa rada?

Najpouzdanije informacije možete dobiti u PIO fondu, odnosno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.*

Nadamo se da smo bili od pomoći,

Vaš Penzin!