Moja Penzija Pitanja i odgovori

Da li ostajem bez naknade sa biroa do penzije?

Šta se dešava ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na posebnu novčanu naknadu sa biroa za zapošljavanje ili po njenom isteku?

*Penzin se obratio Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa pitanjima vezanim za novčane naknade – umesto starog teksta ispod predlažemo da pročitate odgovore NSZ-a:

Pitanje čitateljke Penzina:

Primam novčanu naknadu sa biroa od 1. februara 2013. godine i trebalo je da je primam dve godine, do odlaska u starosnu penziju (u januaru 2015. punim 60 godina, i ispunjavam uslov samo za starosnu penziju).

Da li ću tada ostati 6 meseci i bez naknade i bez penzije? Imate li neki savet za mene da se penzionišem bez te pauze od 6 meseci? Unapred hvala!

Odgovor Penzina:

Poštovana, koliko je nama poznato na tu temu nedavno je pisala Politika a mi smo preneli tekst i u njemu se kaže:

– Ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na ovu posebnu novčanu naknadu ili po njenom isteku, nastavlja se isplata naknade do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju. Dakle, korisnici posebne novčane naknade pet godina do penzije neće imati problema sa isplatom novčane naknade do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa promenjenim propisima PIO – kaže Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra rada – na linku ovde pročitajte ceo tekst: Nova starosna granica za penziju, a naknada sa biroa rada?

Najpouzdanije informacije možete dobiti u PIO fondu, odnosno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.*

Nadamo se da smo bili od pomoći,

Vaš Penzin!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

10 Comments

Click here to post a comment
 • Poštovani, moj problem je skoro identičan kao i kod prethodne čitateljke,. Na tržištu rada sam od 23.aprila 2014. godine 24 meseca do sticanja prava na penziju. U momentu upućivanja na biro nedostajalo mi je 18 meseci do penzije. Po novom Zakonu, iskoristiću sva 24 meseca i nedostajaće mi još 7 meseci . Bila sam kod pravnika na birou i dali su mi informaciju da po isteku 24 meseca više nemam primanja sa biroa i da nemam uslov za penziju. Izjave Ljiljana Džuver, pomoćnika ministra rada nisu sprovedene u praksi. Raspitivala sam se , i u susednim zemljama je nađeno prelazno rešenje, upravo takvo kakvo je i u izjavi Ljiljane Džuver. Molimo Vas da se posvetite ovom problemu jer se primenom novog Zakona od 01.01.2015. godine mnogo nas zatečenih na tržištu rada (do odlaska u penziju) nalazi u velikom problemu .

  • Poštovana, pre svega hvala na informaciji! Pokušaćemo da se pozabavimo ovim konkretnim problemom s obzirom da je veoma značajan za veliki broj ljudi, i da postoje različite informacije od strane nadležnih.

 • Poštovani,57 godina mi je i za 3 meseca punim 38 godina radnog staža.Oboleo sam (infarkt i dijabetes-na insulinu) i više ne mogu da obavljam teže poslove koje uglavnom radim na radnom mestu a za invalidsku penziju nisam.Interesuje me da li kada napunim 38 godina staža imam prava na novčanu naknadu za nezaposlene u trajanju od 24 meseca da bih potom sa 40 godina staža išao u prevremenu penziju koja bi bila umanjena za 20,4%.Molio bih vas za odgovor.

  • Poštovani,
   Uslovi za prevremenu penziju za muškarce traže 40 godina radnog staža (pogledajte na linku), te sumnjamo da je ova ideja moguća, ali možete se raspitati i u najbližem Fondu PIO.
   Ne znamo šta da Vam kažemo kada je reč o novčanoj naknadi za slučaj nezaposlenosti NSZ-a (nedavno su u tom smislu pravljene i određene izmene u zakonu koje ćemo objaviti uskoro). Teoretski i trenutno praktično ovo može da bude dobro rešenje za Vas.
   Imajte u vidu da su žene ostale na cedilu jer im je, dok je trajalo tih 24 meseca novčane naknade na birou, produžena starosna granica za penziju, pa su između biroa i penzije ostale nekoliko meseci bez ikakvih primanja:
   Novčana naknada ne produžava se zbog pomeranja starosne granice za penziju
   Tj. moguće je da će u narednih dve godine produžiti starosnu granicu za odlazak u penziju npr. na 67 godina, ili na drugi način menjati zakon, npr. ukinuti odluku o prevremenim penzijama uz penale, i tako i Vas da ostave na cedilu.

   • Poštovani,pitao bih samo da li sa 38 godina radnog staža imam pravo na 24 meseca novčane nadoknade za nezaposlene,da bih potom išao u prevremenu penziju sa određenim umanjenjem.Pozdrav!

    • Poštovani,
     Pravo na novčanu nadoknadu ima nezaposleno lice koje je neprekidno bilo osigurano najmanje godinu dana i ako je dobilo otkaz kao tehnološki višak, zbog nedostatka znanja za obavljanje posla i sl. Najbolje je da se za informaciju o novčanoj nadoknadi raspitate u lokalnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

 • postovani!!!
  interesuje me dali bih mogao da dobijem novcanu naknadu???u 64-toj godini sam zivota,bez posla ,po struci limar ,pa nikako ne mogo da radim,bolestan sam!!!
  hvala na odgovoru!!!

  • Poštovani, naknada sa biroa dobija se tokom dve godine za sve nezaposlene, nevezano za zdravstveno stanje. Možete se raspitati u lokalnom PIO fondu, ili sličnoj instituciji koje su Vam mogućnosti na raspolaganju: penzija, prevremena penzija, prijava na biro (ako niste bili ranije prijavljeni), invalidska penzija, itd.

   • bili smo na birou i ja pitao da li mi moze pomoci,odgovorili su da posto je nezaposlen od 2009-te godine ne mozemo nista,trazimo socialnu pomoc!!!ja Vam otvoreno kazem u beceju ,kad god nesto zelite uraditi dobijate odgovor:ne znam!!!
    pa Vas molim odgovorite mi sta se moze uraditi???
    ps,radili.skolovali decu,sad ostareli pa necemo ni za hleb imati,to je sramota!!!
    hvala na pomoci!!!!

    • Mogućnosti su penzija (prevremena penzija ako malo nedostaje da ispunjavate uslove), ili, ako nemate pravo ni na kakvu penziju zbog malo upisanog radnog staža i doprinosa, onda socijalna pomoć za koju opet postoje određeni uslovi.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija