Moja Penzija Pitanja i odgovori

Dve godine do starosne granice, beneficirani staž i penali za prevremenu penziju?

Osobe pred penzijom, bilo po godinama života ili godinama staža, često imaju mnogo nedoumica, jer se čini da, što su bliže penziji, to je više izmena zakona i pravila za obračun njihovog radnog učinka tokom cele karijere. Ovo je jedan takav primer…

Pitanje čitaoca Penzina:

Šta se dešava kada sa 63 godine podnesete zahtev za penziju na osnovu beneficiranog radnog staža. Umanjuje li se penzija onih 0,34% za mesec?

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Dali ste nam premalo informacija da bismo mogli da više da Vam kažemo.

Na primer, mislimo da je prvo potrebno da ispunjavate uslov od 10 godina na radnom mestu sa beneficiranim radnim stažom. Ukoliko ispunjavate taj uslov, vrlo verovatno na tih 10-ak i više godina imate dodatnih par godina staža.

Za raniju penziju (pre 65. godine života) bez umanjenja potrebno je da imate pun radni staž od 45 godina, odnosno, nešto manje po realnom broju godina rada s obzirom na beneficirani staž.

Tačne informacije možete dobiti u filijali PIO fonda jer je svaka računica bespredmetna ukoliko doprinosi nisu evidentirani kod njih pa se prvo to mora proveriti, a zatim da Vam urade obračun staža i godina i kažu Vam koje su Vam mogućnosti.

Nadamo se da ćete moći da učinite što ste naumili!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

6 Comments

Click here to post a comment
  • Молим вас да ми објасните када могу да идем у пензију пошто имам 56 година а 39 година радног стажа(21 годину на бенефицираном радном месту),имао сам повреду на раду,инвалид сам 2.категорије(радим скраћено радно време),имам 50% телесног оштећења.Како се третирају инвалиди рада по новом закону?Хвала!

    • Poštovani, Novi zakon zapravo je stari zakon izmenjen i dopunjen u nekim delovima. Preporučujemo da u Zakonu o penzijskom i invalidskom siguranju, pogledate npr. Članove 17, Članovi 21-26, Članovi 54, 55, 56, 58, Član 69, itd. S obzirom da je reč o specifičnom slučaju najbolje je da se obratiti filijali PIO fonda za najpreciznije pouzdane informacije.

  • postovani iduce godine punim 55godina zivota imam 40godina radnog staza od toga 30 godina neprekidno na beneficiranom radnom mestu kao vozac autobusa dali imam uslove za odlazak u starosnu penziju unapred zahvalan

  • MOLIM VAS DA MI OBJASNITE ,gledala sam neke tabela za odlazak u penziju pod beneficiranim uslovima i nije mi jasno gde spada vojna hitna pomoč .u članu 42 stavovi od1-7.naša vojna pošta pripada ministarstvu odbrane.nama obračunavaju beneficije 12-14 .ja mislim da sam ostvarila pravo,početak mog radnog odnosa je 15.o2 1983 god,pod beneficijama imam 16,5 god….staža osiguranja33,5…imam57 god rođena sam 30 08 1959 god,naši iz uprave ništa ne kažu a ja bih htela da sam sigurna pa da onda tražim.bila sam u pio-u oni namaju i ne rade zahteve za ažuriranje staža kako su mi njihovom elektonskom u.poštom rekli .u pio-u kažu mora moj poslodavac mo, i to onda kad idem u penziji.

    • Poštovana, morate kod poslodavca saznati. Ne može treća strana (Penzin) da Vam kaže pouzdano ono što niste uspeli da saznate ni od vojske ni od PIO. Morate saznati kod njih koliko Vam je staža obračunato do sada da biste znali koje su Vam opcije za penziju.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija