Početna Magazin Godine Penzija Dve godine do starosne granice, beneficirani staž i penali za prevremenu penziju?

Dve godine do starosne granice, beneficirani staž i penali za prevremenu penziju?

Osobe pred penzijom, bilo po godinama života ili godinama staža, često imaju mnogo nedoumica, jer se čini da, što su bliže penziji, to je više izmena zakona i pravila za obračun njihovog radnog učinka tokom cele karijere. Ovo je jedan takav primer…

Pitanje čitaoca Penzina:

Šta se dešava kada sa 63 godine podnesete zahtev za penziju na osnovu beneficiranog radnog staža. Umanjuje li se penzija onih 0,34% za mesec?

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Dali ste nam premalo informacija da bismo mogli da više da Vam kažemo.

Na primer, mislimo da je prvo potrebno da ispunjavate uslov od 10 godina na radnom mestu sa beneficiranim radnim stažom. Ukoliko ispunjavate taj uslov, vrlo verovatno na tih 10-ak i više godina imate dodatnih par godina staža.

Za raniju penziju (pre 65. godine života) bez umanjenja potrebno je da imate pun radni staž od 45 godina, odnosno, nešto manje po realnom broju godina rada s obzirom na beneficirani staž.

Tačne informacije možete dobiti u filijali PIO fonda jer je svaka računica bespredmetna ukoliko doprinosi nisu evidentirani kod njih pa se prvo to mora proveriti, a zatim da Vam urade obračun staža i godina i kažu Vam koje su Vam mogućnosti.

Nadamo se da ćete moći da učinite što ste naumili!