Početna Magazin Godine Ekonomija Nova starosna granica za penziju, a naknada biroa rada?

Nova starosna granica za penziju, a naknada biroa rada?

Svi oni kojima je do penzije ostalo pet godina, jer su ostali bez posla, primaće nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje do ispunjenja prvog uslova za penziju, ali…*

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

*Penzin se obratio Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa pitanjima vezanim za novčane naknade – umesto starog teksta ispod predlažemo da pročitate odgovore NSZ-a:

Podizanje starosne granice za odlazak u penziju od 1. januara 2015. godine, prema kome i žene i muškarci u punu starosnu penziju moraju s navršenih 65 godina starosti, zabrinula je i mnogobrojne bivše radnike koji se zbog gubitka radnog mesta nalaze na biroima rada.

Oni strahuju da će zbog pooštravanja uslova za penziju ostati bez novčane naknade, koju im isplaćuje Nacionala služba za zapošljavanje, jer se većini vreme do kada bi trebalo da primaju ovu pomoć ne poklapa s trenutkom odlaskom u penziju, jer u nju moraju nešto stariji.

Čitateljka, koja se javila „Politici”, kaže da je već dve godine na birou rada i da do avgusta naredne godine ima pravo na tu pomoć, ali da zbog pomeranja starosne granice neće biti „dovoljno stara” da bi se penzionisala, pa pita šta je zakonodavac predvideo – da li će nastaviti da prima ovu pomoć ili ne?

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne pomoći za „Politiku” kažu, da treba razlikovati dve stvari – novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti i posebnu novčanu naknadu.

Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra rada, ističe da posebna novčana naknada koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje predstavlja jednu od opcija za isplatu otpremnina po odobrenom socijalnom programu za lica kojima nedostaje do pet godina za ostvarivanje prvog uslova za penziju.

– Ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na ovu posebnu novčanu naknadu ili po njenom isteku, nastavlja se isplata naknade do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju. Dakle, korisnici posebne novčane naknade pet godina do penzije neće imati problema sa isplatom novčane naknade do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa promenjenim propisima PIO, objašnjava naša sagovornica.

Posebna novčana naknada isplaćuje se na osnovu odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju i ista je kao i za novčanu naknadu za nezaposlene koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Novčanu naknadu dobijaju nezaposleni, odnosno nezaposleno lice po osnovu osiguranja i uplaćenih doprinosa. Visina ove mesečne naknade i vreme za koje ovo lice ima pravo na isplatu utvrđuju se u upravnom postupku u Nacionalnoj službi za zapošljavanje na osnovu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, objašnjava Džuverova.

– Ova naknada se daje nezaposlenom za vreme dok aktivno traži posao i njen smisao je da se pomogne licu da lakše premosti period nezaposlenosti i da bude što aktivniji u tražnju posla, a ne da sedi dok prima novčanu naknadu, kaže ona.

Ne postoji, naglašava pomoćnica ministra, nikakva povezanost prava na isplatu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i odlaska u penziju, osim kada se kaže da izuzetno može trajati 24 meseca ako licu nedostaje do dve godine do penzije, što predstavlja izuzetak. Za sva ostala lica period isplate novčane naknade je najduže 12 meseci.

– Za zakon je potpuno isto da li neko, na primer, ima 30 godina života i jednu godinu staža ili ima 60 godina života i 30 godina staža. I jedno i drugo lice imaju isto pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti na osnovu uplaćenih doprinosa. Jedina razlika je u vremenu trajanja ovog prava, zaključuje Džuverova, za Politiku.