Ekonomija Magazin Godine Srbija

Nova starosna granica za penziju, a naknada biroa rada?

Svi oni kojima je do penzije ostalo pet godina, jer su ostali bez posla, primaće nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje do ispunjenja prvog uslova za penziju, ali…*

*Penzin se obratio Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa pitanjima vezanim za novčane naknade – umesto starog teksta ispod predlažemo da pročitate odgovore NSZ-a:

Podizanje starosne granice za odlazak u penziju od 1. januara 2015. godine, prema kome i žene i muškarci u punu starosnu penziju moraju s navršenih 65 godina starosti, zabrinula je i mnogobrojne bivše radnike koji se zbog gubitka radnog mesta nalaze na biroima rada.

Oni strahuju da će zbog pooštravanja uslova za penziju ostati bez novčane naknade, koju im isplaćuje Nacionala služba za zapošljavanje, jer se većini vreme do kada bi trebalo da primaju ovu pomoć ne poklapa s trenutkom odlaskom u penziju, jer u nju moraju nešto stariji.

Čitateljka, koja se javila „Politici”, kaže da je već dve godine na birou rada i da do avgusta naredne godine ima pravo na tu pomoć, ali da zbog pomeranja starosne granice neće biti „dovoljno stara” da bi se penzionisala, pa pita šta je zakonodavac predvideo – da li će nastaviti da prima ovu pomoć ili ne?

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne pomoći za „Politiku” kažu, da treba razlikovati dve stvari – novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti i posebnu novčanu naknadu.

Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra rada, ističe da posebna novčana naknada koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje predstavlja jednu od opcija za isplatu otpremnina po odobrenom socijalnom programu za lica kojima nedostaje do pet godina za ostvarivanje prvog uslova za penziju.

– Ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na ovu posebnu novčanu naknadu ili po njenom isteku, nastavlja se isplata naknade do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju. Dakle, korisnici posebne novčane naknade pet godina do penzije neće imati problema sa isplatom novčane naknade do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa promenjenim propisima PIO, objašnjava naša sagovornica.

Posebna novčana naknada isplaćuje se na osnovu odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju i ista je kao i za novčanu naknadu za nezaposlene koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Novčanu naknadu dobijaju nezaposleni, odnosno nezaposleno lice po osnovu osiguranja i uplaćenih doprinosa. Visina ove mesečne naknade i vreme za koje ovo lice ima pravo na isplatu utvrđuju se u upravnom postupku u Nacionalnoj službi za zapošljavanje na osnovu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, objašnjava Džuverova.

– Ova naknada se daje nezaposlenom za vreme dok aktivno traži posao i njen smisao je da se pomogne licu da lakše premosti period nezaposlenosti i da bude što aktivniji u tražnju posla, a ne da sedi dok prima novčanu naknadu, kaže ona.

Ne postoji, naglašava pomoćnica ministra, nikakva povezanost prava na isplatu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i odlaska u penziju, osim kada se kaže da izuzetno može trajati 24 meseca ako licu nedostaje do dve godine do penzije, što predstavlja izuzetak. Za sva ostala lica period isplate novčane naknade je najduže 12 meseci.

– Za zakon je potpuno isto da li neko, na primer, ima 30 godina života i jednu godinu staža ili ima 60 godina života i 30 godina staža. I jedno i drugo lice imaju isto pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti na osnovu uplaćenih doprinosa. Jedina razlika je u vremenu trajanja ovog prava, zaključuje Džuverova, za Politiku.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • Postovani,trenutno uplacujem sam doprinose po cl.15.Zakona oPIO,do avgusta 2015,imam 34.g.radni staz,i62.g.starosti,da li po Zakonu o zaposljavanju i osiguranjuza slucaj nezaposlenosti imam pravo preostalih 24mesecatj.64.65godinu starosti provesti preko zavZavoda za zaposljavanje ili moram iz radnog odnosa.hvala.

 • Pranvici u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Somboru su izričiti i demantuju ovaj tekst, oni kažu da po isteku 24 meseca za koje sam dobila Rešenje prošle godine ( do odlaska u penziju) po novom Zakonu nema produžetaka. Dakle, isplata novčane naknade mi ističe iduće godine u Aprilu, a po novom Zakonu prvi uslov ispunjavam u Novembru iduće godine. Oni tvrde da su dobili dopis da se strogo drže Rešenja i da neće biti produžetka do Novembra. ;ožete li proveriti izjave date od strane Ministarstva, jer se mnogo nas trenutno nalazi “nigde”. Unapred hvala.

 • majka je na birou od maja 2014..prima novcanu naknadu do maja 2016…u aprilu 2016 napuniti 40 godina radnog staza i 56 godina starosti…..znaci ima 38 godina uplacenog radnog staza….dali ce biro da uplati ove dvije godine do kraj isteka ove novcane naknade da bih mogla ici u punu penziju? jer od kad je na biro nije nista uplaceno..hvala unaprijed

  • Pоštovana, obratite se direktno Fondu PIO i Nacionalnoj službi za zapošljavanje da ne bude bilo kakvih nesporazuma i problema sa odlaskom u penziju za Vašu majku.

 • Postovani,
  posto punim 38 godina radnog staza u maju 2018. i 62godine starosti da li imam prava da koristim usluge biroa Nacionalne sluzbe 24 meseca.
  Pozdrav,

  • Poštovani,
   Mi ne znamo da Vam kažemo više od onoga što ste mogli da pročitate na portalu. A i da znamo, mi niti smo službenici neke institucije, niti pravnici, te se na naše mišljenje ne možete pozvati.
   Prema onome što mi znamo i prema nekoj logici, ne vidimo da postoji bilo kakav razlog zašto ne biste mogli da koristite ove usluge. Ali ne jednom nismo bili u pravu (baš zato što mi ne možemo da ispratimo praksu svih ustanova, kao i zato što ni naša logika nije uvek primenljiva).
   Morate se obratiti Nacionalnoj službi. To je, uostalom, uvek i najsigurniji način da dođete do pravog odgovora: pitajte izvor.
   Pozdrav

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija