Početna Magazin Godine Društvo Raste stopa samoubistava među lekarima u Britaniji

Raste stopa samoubistava među lekarima u Britaniji

Jedan izveštaj u Velikoj Britaniji istražuje probleme lekara koji se nađu u problemu zavisnosti ili depresije. Kako i kome da se obrati za pomoć onaj kome se drugi obraćaju za pomoć?

Izveštaj Medicinskog saveta (GMC) u Velikoj Britaniji otkrio je 24 samoubistva lekara u toj državi od 2005. do 2013. godine. U najvećem broju slučajeva patili su od alkoholizma ili depresije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izveštaj je ispitao 114 slučajeva smrti lekara koji su bili pod istragom koja je trebalo da utvrdi da li su sposobni za obavljanje posla.

Pored 24 lekara koji su izvršili samoubistvo, smrt još četvoro lekara bila je okarakterisana kao moguće samoubistvo.

Međutim, Kraljevski koledž lekara opšte prakse kaže da Medicinski savet traumatizuje lekare i podriva bezbednost pacijenata svojim neprijateljskim tretmanom lekara koji imaju probleme.

U izveštaju se priznaje da lekari trpe veći stepen mentalnih zdravstvenih problema kada se uporede sa drugim profesijama, kao što su anksioznost, zloupotreba opojnih sredstava i lekova, ili sindrom „sagorevanja na poslu“. Studije pokazuju da 10-20 odsto lekara u Velikoj Britaniji u nekom trenutku karijere pati od depresije.

U izveštaju se priznaje i da su lekari pod društvenom stignom ukoliko se ustanovi da imaju probleme ovog tipa, pa se ređe odlučuju na njihovo obelodanjivanje, odnosno rešavanje, piše RT.

Više o izveštaju na linku ovde – BMA GMC (General Medical Council).