Od 5. jula, nova pravila na tehničkom pregledu

Od 5. jula, uvode se nova pravila na tehničkom pregledu. Ponovo počinje merenje izduvnih gasova. Ceo tehnički pregled će morati da se snimi, a snimak treba da se čuva godinu dana.

Nova pravila bi trebalo da doprinesu kvalitetnijem pregledu vozila. Tehnički pregledi, po novom sistemu, uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tehnički pregled, po pravilu, traje oko 30 minuta. U Asocijaciji tehničkih pregleda smatraju da će trajati dosta duže usled novih pravila.

Test izduvnih gasova

Razrešena je dilema ko može, a ko ne može da prođe tehnički kada je u pitanju test izduvnih gasova. Većina vozila koja su kompletna lako prolaze test izduvnih gasova. Za starija vozila koja nisu imala fabrički katalizator, on se neće ni tražiti. Oni koji su skinuli katalizator dobili su dve godine da ga vrate.

Kako objašnjava jedan od vlasnika tehničkog pregleda, svi automobili koji su do 5. jula 2021. godine registrovani u Republici Srbiji još dve godine ne moraju da imaju kompletan izduvni sistem. Nakon toga će morati da ga kompletiraju, ali će morati da zadovolje neke norme izduvnih gasova.

Penzin je u više navrata pisao o novim pravilima za registraciju vozila koja se primenjuju od 5. jula.

Snimanje tehničkog pregleda

Svi koji obavljaju tehničke preglede vozila, od 5. jula 2021 godine imaju obavezu da ceo postupak snime. ovaj snimak moraju da čuvaju godinu dana. Sve se snima kamerama koje su već postavljene.

„Svaki tehnički pregled biće sniman video-nadzorom. Te snimke mi smo u obavezi da čuvamo godinu dana, to je najveća novina od ponedeljka“, naveo je Marko Manojlović, vlasnik tehničkog pregleda.

Tokom kontrole automobila čak četiri kamere će snimati tehnički pregled. Treba voditi računa da se vlasnika vozila ne nađe na snimku. U protivnom, preti mu i prekršajna kazna. Ako na bilo koji način stranka upadne u kadar četiri kamere koje snimaju protiv nje se može podneti prekršajna prijava.

Izvor: Mondo
FotografijaThe Nigmatic sa Unsplash