Od 5. jula nova pravila za registraciju vozila

Počinje puna primena pravilnika iz 2018. godine o priključnim i motornim vozilima i tehničkim uslovima za motorna vozila u saobraćaju.

Nova pravila za registraciju vozila očekuju vozače od 5. jula 2021. godine. Započinje se sa punom primenom pravilnika iz 2018. godine o priključnim motornim vozilima i tehničkim uslovima za motorna vozila u saobraćaju. Pravilnik nalaže da automobili na tehničkom pregledu moraju da ispune određene kriterijume za emisiju štetnih gasova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tehnički pregled neće proći automobili koji zbog prepravki dodatno zagađuju vazduh. Posedovanje katalizatora i DPF filtera je uslov za registraciju vozila. Ukoliko su neispravni, vozilo neće biti registrovano. Kada su u pitanju tehnički pregledi vozila sa dizel motorom, proveravaće se sadržaj čađi u izduvnim gasovima. Kod benzinskih motora, pažnja je usmerena na sadržaj ugljen-monoksida.

Stroži standardi za registraciju vozila

Kao što je Penzin već pisao, Pravilnik je uveo strožija pravila za sva vozila koja su registrovana posle 1. marta 2014. godine. Vozila registrovana posle ovog datuma, neće biti obuhvaćena novim pravilima.

Benzinski motori koji su prvi put registrovani do ovog datuma, moraju posedovati manje od 4,5 odsto ugljen-monoksida pri broju obrtaja na praznom hodu motora. Dok vozila registrovana posle 1. marta 2014. godine moraju imati manje od 3,5 odsto ugljen-monoksida. Navedena pravila se odnose samo na registraciju, bez obzira na godinu proizvodnje.

Prilikom uvoza se ne proverava ispravnost katalizatora i DPF filtera. Kontrolisaće se samo da li ih vozila uopšte poseduju. Uvoz polovnih automobila je jako popularan biznis u Srbiji, pa broj uvezenih automobila prelazi 150.000 godišnje. Jasno je da su naše ulice preplavljene zagađivačima vazduha.

Funkcija DPF filtera jeste izdvajanje azot-dioksida kod dizel motora. Čestice ovog jedinjenja predstavljaju najveći zađivač vazduha. Naknadna instalacija katalizatora i DPF filtera je obavezna za vozila koja ih ne poseduju.

Pogodnosti prilikom registracije za vakcinisane

Odlazak do Grčke i Hrvatske je moguć za građane Srbije koji su se vakcinisali bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa. Pored toga, Vlada Republike Srbije je najavila još mnoge povlastice za građane koji su dobrovoljno odazvali pozivu za imunizaciju.

Građani koji su se vakcinisali mogu očekivati i povlastice prilikom registracije vozila, ali i korišćenja putne mreže u Srbiji. Na vanrednoj sednici će se razmatrati o beneficijama koje će uživati svi naši, ali i strani građani vakcinisani na teritoriji Republike Srbije.

Predlog uredbe nalaže da sva fizička lica koja imaju srpsko državljanstvo ili stranci sa mestom boravka u Srbiji budu oslobođeni plaćanja tzv Šešeljeve takse. Ova taksa predstavlja poseban porez na upotrebu motornih vozila i odnosi se samo na fizička lica i preduzetnike. Tako da, firme, odnosno pravna lica, ne podležu ovim zakonskim olakšicama.

Prema Tanjugu, sva vakcinisana fizička lica ostvariće popust od 30 odsto na iznos naplate putarine kod JP Putevi Srbije. Popust uživaju sva lica, bez obzira na državljanstvo, koja se nalaze za upravljačem i poseduju QR kod na svoje ime. Naravno, uz sebe moraju imati obavezne podatke o revakcinaciji.

Odluka stupa na snagu na dan objave u Službenom glasniku.

Vlada Republike Srbije polaže nade u olakšice kojima želi da pospeši procenat građana koji je spreman na imunizaciju.

Izvor: Vrelegume, Telegraf
Fotografija: wikimedia.com

Podsećamo vas: