Kupovina polovnih kola iz fabrika?

Mediji javljaju da bi uskoro mogla biti moguća kupovina polovnih kola iz fabrika. Zvuči nelogično, ali je ovo inicijativa kompanija Toyota koja ima izgleda da postane normalna praksa u budućnosti.

Proizvođači i uvoznici automobila često izlaze u javnost sa novim idejama, ali one nisu uvek toliko zanimljive da postanu svetska vest. Potez Toyote u Velikoj Britaniji to definitivno jeste jer donosi novu uslugu u auto-industriju.

Naime, magazin Autocar piše o odluci britanskog odeljka Toyote da kupcima ponudi opciju preuređenja za polovna vozila. Nova usluga, pod nazivom Kinto, biće jedna od mogućnosti. Zamisao britanske Tojote je da, nakon prvog ciklusa korišćenja, kao što je na primer lizing, kupac uzeti automobil  može da vrati u fabriku, prenosi Revija HAK.

U fabrici će vozilo biti temeljno preuređeno i pripremljeno za drugi ciklus korišćenja. Toyota bi čitav postupak kasnije mogla da ponovi još jednom, pre nego što automobil dođe do kraja svog radnog ciklusa i završi na recikliranju.

Fabrički postupak može da uključuje ugradnju novih komponenti, ali i ​​ponovnu upotrebu polovnih delova iz vozila koji su još u dobrom stanju, zatim obnovu baterija u slučaju hibridnih modela i još mnogo toga.

U fokusu ovog programa trenutno je Toyotina fabrika u centralnoj Engleskoj koja za lokalno tržište proizvodi modele Corolla hečbek i Corolla karavan.

Izvor: Ekapija
Fotografija: Toyota Corolla kroz vreme