Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv limfoma 2021.

Udruženje obolelih od limfoma (LIPA) baviće se temom „Izazovi za pacijente sa limfomom i HLL u toku pandemije i kako se nositi sa njima“.

Pacijenti oboleli od limfoma treba da znaju da nisu sami u ovoj situaciji. Udruženje obolelih od limfoma LIPA je povodom dana Nacionalnog dana borbe protiv limfoma pripremilo brošuru. Ona nosi naziv „Strah od relapsa“ i baviće se temama relevantnim za pacijente koji su oboleli od ove bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Hronična limfocitna leukemija (HLL ili CLL) predstavlja maligno oboljenje krvnih ćelija, limfocita. Morfološki se vrlo malo razlikuju od normalnih, ali su disfunkcionalni. HLL je jedna od najčešćih leukemija kod odraslih, a retko pogađa decu.

Drugu godinu za redom se ovaj dan obeležava u pandemijskom okruženju, gde su svi suočeni sa velikom pretnjom koju sa sobom nosi pandemija kovida-19. Udruženje je pored brošure pripremilo i predavanja psihoterapeuta i nutricioniste sa konkretnim savetima kako se izboriti sa svakodnevnim izazovima.

Mnogobrojni problemi i izazovi sa kojima se oboleli susreću su prisutni i u „normalnom svetu“. Ograničena dostupnost terapija, uglavnom inovativnih, česta je situacija u kojoj se nalaze pacijenti sa hematološkim malignitetima u Srbiji. S tim u vezi, obezbeđivanje uslova za kvalitetnije lečenje trebalo bi da bude osnovni garant uspešnog lečenja. To bi se postiglo uspostavljanjem i povećanjem pravovremene dostupnosti lekova, kao stabilnog i sistematskog finansiranja lečenja.

Pandemija je kod pacijenata samo potpomogla osećaj nesigurnosti, straha i anksioznosti. Osobe sa hroničnim limfoproliferativnim bolestima, gde se nalaze limfomi i hronična limfocitna leukemija, spadaju u visoko rizične grupe pacijenata.

Hematolozi su, uz nesebičnu pomoć strukovnog Udruženja Srpske Limfomske Grupe SLG, izložili preporuke za vakcinaciju pacijenata sa limfomom. Na sajtu Udruženja LIPA, kao i na društvenim mrežama, možete pronaći odgovore na pitanja vezana za probleme i izazove sa kojima su suočeni pacijenti u ovom trenutku.

Fotografija: GETTY IMAGES
Izvor: RTV

Podsećamo Vas: