Novi zakon ceni vrednost neplaćenog kućnog rada

Vrednost neplaćenog kućnog rada koji uglavnom obavljaju žene biće prepoznata u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Domaćice, neformalne negovateljke i druge žene koje rade u kući imaće zdravstveno osiguranje.

Jelena Stojanović, zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost ocenila je da će novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jedna grupa žena postati vidljiva za sistem. To su žene koje su do sada bile društveno marginalizovane jer obavljaju kućne poslove ili rade u poljoprivredi.

Jelena Stojanović je govorila na konferenciji „Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenja radnih prava“. Konferenciju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Žene koje su domaćice, žene koje podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice kao i one koje rade na imanju prepoznate su novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. One će moći da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje za svoj rad, objasnila je Jelena Stojanović.

Podsećamo: Vrednost neplaćenog kućnog rada je merljiva. On čini skoro 22 odsto BDP-a. Neplaćeni rad – poslovi u domaćinstvu, briga o prodici, nega starih i bolesnih, uglavnom obavljaju žene u Srbiji. V: Neplaćeni rad – skoro 22 odsto BDP-a

„Za Zaštitnika građana je veoma značajno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Veoma nam je važno uvođenje pojma uravnoteženosti polova, ali i vrednovanje neplaćenog kućnog rada. To je i bila naša sugestija prilikom izrade nacrta ovog zakona jer je veliki broj žena nevidljiv za sistem i time ekonomski obeshrabren“, izjavila je Stojanović.

Neplaćeni kućni rad ima dugoročne posledice na živote žena koje ga obavljaju. Posle 45 godina starosti poslodavci ih, prema pritužbama koje dobija Zaštitnik građana, prepoznaju kao kategoriju koja nije poželjna i nije dovoljno produktivna. To ih diskriminiše na tržištu rada.

„Ovaj zakon jeste ambiciozan, ali daje jedan sveobuhvatan okvir, uključuje i privatne poslodavce, i organe javne vlasti i nezavisne institucije u njegovu implementaciju. Mislim da smo kao društvo spremni za ovakav zakon jer da nismo spremni, ne bismo uopšte govorili o njemu“, rekla je Stojanović.

Izvor i fotografija: Ombudsman

Podsećamo: