Početna Magazin Godine Ekonomija Ako roboti uzmu posao programerima…

Ako roboti uzmu posao programerima…

Ako roboti uzmu posao programerima…

IT sektor raste već decenijama, ali moguće je da nas u ne tako dalekoj budućnosti čeka stagnacija kao posledica nakupljenih iskustava i znanja kojima će biti potrebna reorganizacija i efikasnije upravljanje, a to veoma uspešno obavljaju računari. Ovo je mala skica o tome kako bi se taj scenario odrazio na ekonomiju…

Četvoro istraživača sa univerziteta Boston i Kolumbija pravili su simulaciju ekonomije sa dva tipa radnika – vrhunski programeri koji su razvijali nove softvere, i radnici iz sektora usluga gde je se posao dobrim delom zasniva i na ljudskim kvalitetima i posebnim veštinama, kao što su sveštenici, umetnici, psiholozi, itd.

Programerima trenutna potražnja prema IT sektoru povećava plate. Međutim, količina programskih kodova umnožava se i raste, pa pisanje mnogih „novih“ kodova postaje nepotrebno.

Vremenom, procenjuju istraživači, biće sve manje potrebe za programerima jer će većina posla da se svodi na usavršavanja, popravke i „zakrpe“. Tako će, kažu oni, programeri preći u sektor usluga van IT-ja, što će dovesti do opšteg pada plata u tom sektoru.

Niža primanja smanjiće i obim potrošnje na koju se gleda kao na osnovni poželjan model ponašanja u cilju ekonomskog rasta.

Istraživači pretpostavljaju da može doći do još nekoliko ciklusa ogromnog rasta IT sektora, ali na kraju će, procenjuju naučnici, ipak biti ostvaren pomenuti scenario.

Oni predviđaju i dugoročni pad učešća rada u podeli profita, koja se naglašeno dešava u SAD od početka 21. veka, kao i „rastuću zavisnost od investiranja u softvere u ranijem periodu“.

Naučnici nude i pravac u kom treba razmišljati kako bi se našlo rešenje: dodatno oporezivanje onih koji profitiraju više danas od novih tehnologija, i ta prikupljena sredstva koristiti onda kada plate počnu da padaju u ovom sektoru:

– Centralna poruka ovog modela uznemiruje. Izostanak odgovarajuće fiskalne politike koja preraspoređuje sredstva od dobitnika ka gubitnicima, dugoročno može dovesti do patnje za sve – navodi se u istraživanju (Robots Are Us: Some Economics of Human Replacement), prenosi Blumberg.