Istorija Magazin Godine Život i godine

Britanski veteran pobegao iz doma da bi prisustvovao proslavi Iskrcavanja

Britanski veteran, prkoseći zabrani doma za stare da prisustvuje proslavi Dana D, pobegao je i pronađen je dvanaest sati kasnije u Normandiji, izvestio je juče, 6. juna 2014. godine, britanski list Telegraf.

Korisnik doma za stare gospodin Bernard Džordan, kome je 89. godina, odlučio je da ignoriše naređenja negovatelja i da, po svaku cenu, prisustvuje odavanju počasti svojim nekadašnjim saborcima.

Pobegao je u četvrtak, 5. juna, ujutro, skrivajući ispod mantila medalje, i ušao u autobus kojim su veterani išli u gradić Uistream u Normandiji.

Osoblje doma za stare u Houvu, na jugoistoku Engleske, podiglo je uzbunu u ranim večernjim satima. Policija Saseksa pretražila je celu oblast, proverila u bolnicama, na autobuskim i taksi stanicama, ali ništa nisu otkrili. Konačno, to veče se saznalo gde se begunac nalazi.

On je bio nepovređen među svojim drugovima još iz doba iskrcavanja u Normandiju. “Dom za stare primio je poziv od drugog veterana koji je potvrdio da se korisnik doma oseća dobro i da će se bezbedno vratiti čim se ceremonije završe”, obavestio je medije potparol policije.

G. Džordana su danas, na povratku, dočekale i novinarske ekipe, a osoblje doma mu je priredilo srdačan doček. Premoren od puta, ali ponosan što je ispunio obećanje da će se vratiti, rekao je:

“Sjajno sam se proveo. Veoma sam zadovoljan što sam to uradio. Svi muškarci i žene koji su učestvovali u tom događaju pre 70 godina su heroji, pogotovo oni koji se nikada nisu vratili kućama.”


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija