Početna Magazin Godine Istorija Britanski veteran pobegao iz doma da bi prisustvovao proslavi Iskrcavanja

Britanski veteran pobegao iz doma da bi prisustvovao proslavi Iskrcavanja

Britanski veteran, prkoseći zabrani doma za stare da prisustvuje proslavi Dana D, pobegao je i pronađen je dvanaest sati kasnije u Normandiji, izvestio je juče, 6. juna 2014. godine, britanski list Telegraf.

Korisnik doma za stare gospodin Bernard Džordan, kome je 89. godina, odlučio je da ignoriše naređenja negovatelja i da, po svaku cenu, prisustvuje odavanju počasti svojim nekadašnjim saborcima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pobegao je u četvrtak, 5. juna, ujutro, skrivajući ispod mantila medalje, i ušao u autobus kojim su veterani išli u gradić Uistream u Normandiji.

Osoblje doma za stare u Houvu, na jugoistoku Engleske, podiglo je uzbunu u ranim večernjim satima. Policija Saseksa pretražila je celu oblast, proverila u bolnicama, na autobuskim i taksi stanicama, ali ništa nisu otkrili. Konačno, to veče se saznalo gde se begunac nalazi.

On je bio nepovređen među svojim drugovima još iz doba iskrcavanja u Normandiju. „Dom za stare primio je poziv od drugog veterana koji je potvrdio da se korisnik doma oseća dobro i da će se bezbedno vratiti čim se ceremonije završe“, obavestio je medije potparol policije.

G. Džordana su danas, na povratku, dočekale i novinarske ekipe, a osoblje doma mu je priredilo srdačan doček. Premoren od puta, ali ponosan što je ispunio obećanje da će se vratiti, rekao je:

„Sjajno sam se proveo. Veoma sam zadovoljan što sam to uradio. Svi muškarci i žene koji su učestvovali u tom događaju pre 70 godina su heroji, pogotovo oni koji se nikada nisu vratili kućama.“