Ne može parizer da sakrije istinu

Da li je važnije kolika je penzija ili koliko proizvoda za svoju penziju penzioneri mogu da kupe? Može li jeftini parizer da sakrije istinu?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Reagujući na objavljen snimak predsednika Aleksandra Vučića kako sa ministrima Sinišom Malim i Tomislavom Momirovićem jede sendvič od parizera, Milan Ćulibrk, urednik NIN-a kaže da sve ovo postaje „presmešno na neki način, ali u isto vreme i žalosno“, jer se zaboravlja suština.

„Ne može ovaj parizer da sakrije istinu. A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57,8 odsto. Od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto. To su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme, u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovine zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu?“ pita Ćulibrk u emisiji „N1 Studio Live„.

Naglašava da nije poenta u tome što će sledeće nedelje da se obore cene još deset proizvoda, od toga ne može da se preživi.

„Meni je drago što predsednik nije jutros išao u nabavku, jer bi se verovatno šokirao kada bi video kolike su cene ostalih proizvoda.“

Prema njegovim rečima, predsednik, ministar trgovine i ministar finansija imaju još jedan problem. Treba da imaju u vidu da se u poslednjih godinu dana u Ukrajini, koja je od februara 2022. godine u ratu, cene hrane povećale za 8,3 odsto. A u prosperitetnoj Srbiji – u kojoj plate i penzije rastu najbrže na svetu – hrana je poskupela za 24 odsto. To ne možete oboriti sa jeftinim parizerom. Ne možete da zaustavite inflaciju tako što ćete smanjiti cene 20 proizvoda, ako cene 100.000 proizvoda i usluga rastu.“.

Napominje da novi talas poskupljenja tek sledi Kaže da je ovo „samo pokušaj da se zamaskira i da se pod tepih gurne istina, činjenice i život“.

„Sve je predizborna kampanja – jednokratna pomoć kojim se upumpava dodatna pomoć, situacija kada se inflacija još nije obuzdala, povećanje akciza koje će dodatno pogurati cene. Dakle, ova Vlada ovo što radi radi suprotno onome što oni nama hoće da kažu. Svim ovim potezima oni će pogurati inflaciju, e sada ostaje na vama da li da im verujete na reč“, zaključuje Ćulibrk.

A ako se jeftinom parizeru doda 20.000 dinara?

Milan R. Kovačević, ekonomista kaže za Danas da praksa pokazuje da je standard penzionera u Srbiji ispod proseka.

„Shodno tome, vlast je prosto prinuđena da reaguje i položaj penzionera popravi. Dodatna, ali svakako važna motivacija za nadležne da povećaju penzije je i činjenica da je najavljeno i održavanje novih izbora.“

„Umesto što se novac kroz jednokratnu pomoć građanima deli na potpuno pogrešan i neefikasan način, jedan od osnovnih uslova da se popravi ekonomska situacija, između ostalog i položaj penzionera, jeste prekidanje prakse da jedan čovek u Srbiji odlučuje o svemu. A taj čovek je predsednik Aleksandar Vučić. Da bi penzioneri prestali da budu ugrožena kategorija potrebno je, umesto ovoga što vlast sada radi a ne daje rezultate, obezbediti stabilno funkcionisanje penzionog sistema u zemlji“,  smatra Kovačević.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije kaže za Danas da ga čudi što vlast insistira na tome da su povećanja penzija u Srbiji velika kada je standard najstarijih građana veoma nizak a takav će ostati i nakon njihovog najnovijeg rasta.

„Potpuno je jasno da podaci koje iznose predstavnici vlasti predstavljaju ništa drugo do predizbornu propagandu i da ne održavaju realno stanje sa kojim se suočava najveći broj penzionera u Srbiji. Podaci jasno ukazuju da će i nakon povećanja penzija one biti prilično niske. Zato se sa pravom može reći da njihova korekcija nije dovoljna. Drugim rečima, penzioneri će se i dalje susretati sa visokim potrošačkim troškovima koje neće moći da podmire na zadovoljavajući način“, kaže Bogosavljević.

Povećanje penzija je slaba uteha za najstarije građane zbog toga što troškovi života i cene osnovnih životnih namirnica enormno rastu. Ono što bi nadležne trebalo da interesuje nije procenat povećanja penzija, jer on sam po sebi ne znači ništa, već koliko proizvoda potrošači – penzioneri mogu da kupe od svoje penzije nakon što plate dažbine državi.

„Nažalost, galopirajuća inflacija potire efekat povećanja penzija te će i nakon njihovog rasta penzioneri u Srbiji živeti veoma skromno“. zaključuje sagovornik Danasa.