Projekat „Stop samoći“ – Predavanje na novosadskom Štrandu

Projekat „Stop samoći“ podrazumeva pružanje podrške starijima od 65 godina koji su u opasnosti od društvene izolacije. Na novosadskom Štrandu biće održano i predavanje/radionica „Zdravi stilovi života, radi sticanja zdravih navika“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Damjan Filipović za Penzin

U toku je projekat „Stop samoći!“ koji realizuje Udruženje „Asistent“. Ovaj projekat podržala je sredstvima iz budžeta Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada..

Program se sastoji od pružanja podrške osobama starijim od 65 godina kod kojih postoji objektivna opasnost da se povuku ili su se već povukli u samoću. Kako se navodi, postoji više razloga zašto se starije osobe izoluju i osamljuju. Neki od tih razloga mogu biti

  • nespremnost za život u penziji
  • posle smrti životnog partnera, ostali su sami
  • deca su ih zapostavila i/ili su prepušteni sami sebi
  • siromaštvo
  • depresija.

Projekat „Stop samoći“ pruža podršku u ovladavanju novim tehnologijama i tehnikama korišćenja digitalnih alata i socijalnih mreža, kao i bezbednosti na internetu. Pored toga, podržava se razvoj zdravih navika – mentalnih, zdravstvenih, higijenske navike – kao i podrška u socijalizaciji i uključivanju u zajednicu.

Program obuhvata edukaciju u vezi sa važnim temama: šta sve donosi starost, kao i kako prevazići probleme koji su prisutni u starosti.

Cilj je da se poboljša kvalitet života starijih od 65 godina oba pola bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i socijalni status.

Predavanje/radionica na temu „Zdravi stilovi života, radi sticanja zdravih navika“ biće održana u subotu, 16. septembra 2023. godine, od 10 časova na glavnom platou Štranda.

„Budite aktivni i recite stop samoći!“, poručeno je.

Ovaj događaj odvija se u okviru 8. Festivala Sporta za sve Vojvodine. Program Festivala je prilagođen svim uzrastima. Organizatori pozivaju Novosađane da se porodično odazovu i uzmu aktivno učešće.

Izvor: Moj Novi Sad