USPVLS: Novčana pomoć penzionerima neće ispraviti učinjene nepravde

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) objavilo je saopštenje povodom najavljene novčane pomoći penzionerima. Ovo udruženje smatra da ovaj novac ne može da učini da se zaborave nepravde učinjene penzionerima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Na konferenciji za medije 8. septembra 2023. godine, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije izjavio je da će zbog ispravljanja nepravdi prema penzionerima oni dobiti novčanu pomoć od 20 000 dinara.

Iako ne znamo po kom osnovu se on, pored zakonom određenih institucija, bavi penzionerima, poručujemo mu da ni najavljena novčana pomoć neće ispraviti nepravde prema penzionerima koji, većinom, žive u bedi.

Otimanje većinskog upravljanja Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) od predstavnika zaposlenih i penzionera, obustava redovnog usklađivanja penzija sa inflacijom od 2012. do 2019. godine, umanjivanje penzija koje su veće od 25.000 dinara u periodu od 2014. do 2018. godine i ignorisanja ustavne obaveze o vraćanju preko 840 miliona evra, tajkunska privatizacija banja Fonda PIO, uvođenje trajnih penala zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina staža, nepoštovanje zakonske visine najniže penzije, usklađivanje penzija prema formuli koja ne uračunava inflaciju u drugoj polovini godine koja prethodi redovnom usklađivanju i njihovo zatvaranje u vreme kovida jesu nepravde koje se ne mogu zaboraviti za 20.000 dinara.

Da se ne lažemo i ne služimo demagogijom, već smo navikli da nam naš novac, na ovakav način, uvek delite pred izbore pa nema govora o ispravljanju nepravdi…

Penzioneri Srbije traže pravdu i dostojanstvo koje im garantuje Ustav Republike Srbije.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS)