Početna Magazin Godine Naučnici pronašli gen koji omogućava malo sna

Naučnici pronašli gen koji omogućava malo sna

Ako iskoristimo otkriće „mutacije gena za manje sna“, to bi praktično produžilo, ako ne život, onda bar njegov aktivni deo. Samo još da pametno iskoristimo „poklonjeno“ vreme.

Mutirani gen BHLHE41 odgovoran je za to što neki ljudi mogu da spavaju daleko manje od drugih, i da pritom budu jednako odmorni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naučnici sa univerziteta Pensilvanije ispitivali su stotinu parova blizanaca, jednojajčanih i dvojajčanih, zanimajući se za dužinu sna koja im je potrebna da se potpuno odmore.

Kod jednog para dvojajčanih blizanaca uočili su najveću razliku vremenskog intervala potrebnog sna i otkrili da jedan ima varijaciju (p. Tyr362His) u svom BHLHE41 genu (poznat i kao Dec2). On je obično spavao za sat vremena kraće od svog blizanca, a dovoljno mu je samo pet sati sna za kvalitetan odmor. Pored toga, pravio je 40 odsto manje grešaka nakon što mu je san prekidan.

Gen ne utiče na kvalitet sna, već utiče na unutrašnji časovnik spavanja. Zapravo, gen utiče na to da njegov nosilac pre zapadne u korisno stanje sna – NREM, koje je ključno za pamćenje, kognitivni i fizički oporavak, piše RT.

Naučnici ističu da postoji veći broj mutacija na istom genu. Utvrđivanjem tačnog uticaja možda će biti moguće u budućnosti omogućiti ljudima da budu zdraviji uz manje sna. Ovo bi praktično produžilo, ako ne život, onda bar njegov aktivni deo. Na nama bi bilo pametno da iskoristimo „poklonjeno“ vreme.