Početna Magazin Godine Video igre mogu olakšati staračku depresiju

Video igre mogu olakšati staračku depresiju

Ispostavilo se da su igrice delovale četiri puta brže od lekova…

Studija objavljena u časopisu Nature Communications tvrdi da video igre mogu da budu jednako efikasne, pa čak i efikasnije od lekova, u borbi sa depresijom kod nekih starijih osoba.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje je pratilo grupu starijih osoba (od 60 do 89 godina) kod kojih lekovi protiv depresije nisu delovali. Oni su tokom četiri nedelje igrali igrice na računaru koje su napravljene da razvijaju moždane vijuge.

Polazište istraživanja je bila teorija da mozak kod starijih osoba može biti donekle regenerisan kroz intezivne vežbe tako što dolazi do poboljšanja ili povratka pamćenja, i unapređenog procesa donošenja odluka.

– Uprkos značajnom razvoju, konvencionalni tretmani za lečenje depresije lekovima ne uspevaju da poprave stanje mnogih starijih osoba – kaže se u studiji.

Istraživanje je obuhvatilo samo 11 osoba u SAD i Kini. Njihovi rezultati upoređeni su sa drugom grupom od 33 starije osobe koje su koristile anti-depresive.

Ispostavilo se da igrice, ne samo da su bile podjednako efikasne, već su delovale četiri puta brže od lekova, a čak osam ispitanika u potpunosti je uspelo da se oporavi od depresije, piše sajt Gadgets.