Početna Magazin Godine Ekonomija Vladičin Han: Penzioneri hrane pola grada

Vladičin Han: Penzioneri hrane pola grada

Mnogim penzionerima Vladičinog Hana penzija je smanjena zbog neuplaćivanja doprinosa bivših poslodavaca, a mnogi penziju ne mogu još ni da dobiju. 

Na teritoriji opštine Vladičin Han ima oko 4.000 penzionera, koliko je i nezaposlenih na tržištu rada, dok zaposlenih ima dvostruko manje. Logika vodi do toga da je za mnoge porodice jedini mesečni prihod – penzija najstarijih članova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preciznih podataka nema, ali u Udruženju penzionera u Vladičinom Hanu kažu da je najviše onih sa primanjima od 10.000 do 16.000, dok prosek iznosi oko 25.000 dinara.

Koliko je i ovo značajna suma govori podatak da je prosečna zarada u opštini Vladičin Han, u martu 2014. godine, iznosila 28.051 dinar. Istovremeno, prosečna potrošačka korpa u februarau 2014. godine iznosila je 65.718, a minimalna 34.090 dinara.

Međutim, i mnogim penzionerima Vladičinog Hana penzija je smanjena zbog neuplaćivanja doprinosa bivših poslodavaca, a mnogi penziju ne mogu još ni da dobiju.

Od deset matičnih preduzeća, samo u „Delišesu“ i „Mehanizaciji“ radnicima je „povezan“ staž. U preostalima su gazde zaposlenima ostale dužne milione dinara – za plate i za doprinose Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), pišu Večernje novosti.