Početna Magazin Godine Naučnici ispituju 94-godišnjaka sa 627 istrčanih maratona

Naučnici ispituju 94-godišnjaka sa 627 istrčanih maratona

Naučnici ispituju 94-godišnjaka sa 627 istrčanih maratona

Don je svoj prvi maraton istrčao u 48. godini života, davne 1969. godine. Tri godine kasnije postavio je svoj životni rekord na čuvenom Bostonskom maratonu.

Kada je imao 51. godinu, Don McNelly istrčao je maraton u Bostonu za dva sata i 51 minut. I mada nikada više nije oborio taj svoj lični rekord, to je za njega zapravo bilo tek zagrevanje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U svojim 60-im godinama istrčao je po oko 20 maratona svake godine – skoro po dva mesečno. U svojim 70-im Don je istrčao 295 maratona i 58 ultramaratona. Ove brojke se smatraju rekordnim za muškarca njegovih tadašnjih godina.

U svojim 80-im, malo je usporio. Završio je 177 maratona, i sedam ultramaratona. Čak i ovi rezultati smatraju se rekordnim za tu starosnu dob. Svoj poslednji maraton trčao je u svojoj 89. godini.

Donov ukupan rezultat je: 627 istrčanih maratona i 117 ultramaratona.

Već u svojim poznim 60-im, Don je pristao da bude podvrgnut istraživanju. Sada je Britanski časopis medicine i medicinskih istraživanja objavio rezultate i te i poslednjih studija u kojima se vidi kako se njegovo zdravlje od tada do danas održalo, i u kojoj meri se menjalo tokom tri decenije.

Podaci govore da je Don trčao maratone oko četiri sata u svojim 50-im i ranim 60-im godinama. Usporio je na 4:20 tokom svojih 70-ih, a u 80-im je vreme pomereno na skoro 10 sati trčanja i hodanja.

Veteranska ustanova u Baltimoru testirala je Dona prvi put kada je imao 68 godina, a poslednji put kada je imao 91 godinu.

Istraživači su mišljenja da bi Don bio u boljoj formi da se manje naprezao, tj. da je trčao manje maratona, i da je kondiciju održavao na kraćim stazama. Ali on ne misli tako:

– Nisam konkurentan drugima, ali sam konkurentan sebi, i želeo sam da završim što sam više maratona mogao. Želim da nastavim dokle god mogu. Mislim da ima smisla. Živim duže od svih mojih rođaka za koje znam, i nisam primetio probleme sa mentalnim sposobnostima. Veoma sam radostan, i osećam se kao srećan čovek – kaže Don, prenosi sajt RunnersWorld.