Magazin Godine Srbija

Nastavlja se opadanje broja stanovnika u Srbiji

Ništa novo, ali uvek rastuži: u Srbiji je sve manje stanovnika.

FotografijaĐorđe Grujičić, Crni vrh

Republički zavod za statistiku saopštio je 30. juna 2017. godine da je procenjen broj stanovnika u Srbiji u 2016. godini 7.058.322, od čega 51,3 odsto ili 3.620.692 čine žene, a 48,7 odsto, odnosno 3.437.630 muškarci.

Nastavljen je trend depopulacije, što znači da je i koeficijent rasta stanovništva, u odnosu na prethodnu godinu, negativan i iznosi minus 5,2 promila. U periodu između dva poslednja popisa stanovništva, 2002–2011. godine, broj stanovnika kontinuirano opada, a taj trend se nastavlja i posle popisa iz 2011. godine, prenosi novosadski Dnevnik.


Prošlog meseca, obradovao nas je podatak da je Više beba nego prošle, 2016. godine, u ovom periodu


Republički zavod za statistiku od 1998. godine ne raspolaže podacima za Kosovo i Metohiju, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Tokom 2016. godine, 125.682 lica promenilo je prebivalište, odnosno trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto Srbije. Prosečna starost lica koja su promenila prebivalište je 34,8 godina za muškarce, dok je za žene 34,1 godina.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Beda, glad i sirotinja uzimaju svoj danak. Penzioneri umiru od gladi, a mi se hvalimo privrednim rastom i tražimo veću potrošnju.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija