Magazin Godine Srbija

Srbija 2050: Jedva pet miliona stanovnika

Najnovije istraživanje Ujedinjenih nacija donelo je zabrinjavajuće rezultate za 48 zemalja, uključujući i Srbiju. Naime, UN su saopštile da će se već od 2050. godine populacija u Srbiji i još 47 država značajno smanjiti, prenosi Blic.

Iako će broj stanovnika na svetu u nadolazećim decenijama konstantno rasti, u pojedinim zemljama taj trend ići će silaznom putanjom.

UN procenjuju da će do 2100. godine na svetu biti više od 11 milijardi ljudi. Ipak, u to vreme Srba će biti za čak 40 posto manje nego danas, što je i više nego zabrinjavajuć podatak.

Prema proceni UN, 2100. godine ostaće samo 5.334.000 Srba, u odnosu na današnjih 8.851.000.

To će, kako se navodi u analizi, dovesti do starenja stanovništva, pa će na kraju 21. veka svaki osmi građanin Srbije biti stariji od 80 godina. Statistika istovremeno pokazuje da više od 100.000 porodica u Srbiji nema nijedno dete, kao i da svaka druga porodica ima jedno dete, a tek svaka treća dvoje.

Najgore će proći Moldavija, koja će izgubiti više od polovine populacije, pre svega zbog negativnog indeksa nataliteta. Moldavaca će ostati manje od dva miliona.

Odmah iza Moldavije nalazi se Bugarska, koja će izgubiti 52,4 posto populacije, kao i BiH, gde će se broj stanovnika prepoloviti. Na prvih deset mesta su još i Rumunija, Ukrajina, Hrvatska, Letonija, Japan i Mađarska. Kompletno istraživanje UN možete pročitati na linku ovde.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija