Najstarija menadžerka na svetu

Jasuko Tamaki iz Japana postala je ovih dana i zvanično najstarija menadžerka na svetu. Iako je u sadašnjoj kompaniji počela da radi još 1956. godine, ona i dalje radi skoro puno radno vreme. Da preciziramo, skoro puno evropsko radno vreme.

Jasuko Tamaki je početkom aprila 2021. godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija menadžerka na svetu. Njoj je ovaj rekord piznat nešto više od mesec dana pre njenog 91. rođendana. Jasuko je rođena 15. maja 1930. godine.

Godine 1956. zaposlila se u kompaniji „Sunco“. U ovoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom šrafova ona i dalje radi po sedam i po sata dnevno, pet dana u sedmici. Bavi se knjigovodstvom. Osnovni zadaci su joj obračun plata i bonusa za zaposlene. kao i obračun poreskog odbitka.

U poslu bez problema koristi kompjuterske programe kao što je Majkrosoft Eksel. Ona, takođe, koristi Fejbuk aplikaciju koja je instalirana na njenom pametnom telefonu. Ovu aplikaciju, naravno, ne koristi za obavljanje posla, niti tokom radnog vremena.

Na prijemu organizovanom povodom dodele Ginisovog sertifikata, Jasuko je bila skromna.

„Sve što sam radila bilo je ono što se od mene očekivalo prethodnih 90 godina, tako da ne znam šta da kažem! Zaista sam dirnuta.“

Kada su je pitali kako je uspela da ostvari takav podvig, Jasuko Tamaki je objasnila:

„Mislim da se to samo jednostavno nakupilo. Uvek sam smatrala da sam rođena da bih nekome pomagala. Zato radim ono što predsednika kompanije, menadžere i ostalo osoblje čini zadovoljnim. To mi je i dalje životni cilj.“

Jasuko Tamaki kaže da, što se nje tiče, penzija ne postoji.

„Jednom kada se godina završi, onda dolazi još jedna. Zato se nadam da ću ovako i nastaviti.“

Jasuko, odajući priznanje i kompaniji u kojoj je provela radni vek, obratila se i svojim kolegama. Poručila im je da žive odlučno sa stavom da „ako se današnji dan proćerda, neće biti sutrašjeg“.

Mogli bi vam biti zanimljivi i tekstovi: