Najstariji fudbaler na svetu

Egipćanin Ezeldin Bahader je zvanično postao najstariji aktivni fudbaler na svetu. Ovaj 75-godišnjak je dobio priznanje Ginisove knjige rekorda.

Ezeldin Bahadar je 17. oktobra 2020. godine odigrao svih 90 minuta za klub „6. oktobar“ protiv El Ajat Sportsa, u utakmici treće lige Egipta. Njegov tim je izgubio ovu utakmicu sa 3:2.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bahader je odigrao dve zvanične utakmice zaredom po 90 minuta. Na taj način je ispunio uslov za dobijanje priznanja i uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda.

Prvi meč je odigrao pre prekida zbog pandemije koronavirusa. Na tom, svom debitantskom meču za profesionalni klub, postigao je gol iz penala. Takmičenje se nastavilo tek nakon sedam meseci. Kada je odigrao i drugi, zvanično je ispunio uslov za rekord dve nedelje nakon što je napunio 75 godina.

Bahader je rođen 3. novembra 1945. godine. Ima četvoro dece i šestoro unučadi.

Njegov klub „6. oktobar“ je, zahvaljujući tome što je u svoj tim uvrstio Bahadera, dobio pažnju javnosti, a zatim i donacije sponzora.

Nekoliko Bahaderovih unučadi bilo je na utakmici. Navijali su zdušno uz povike: „Napred, deda!“

Ezeldin Bahader je srušio rekord koji je do sada držao 73-godišnji Izraelac Isak Hajika. On je 2019. godine bio na golu jednog izraelskog tima.

„Sanjam o tome kako rušim sopstveni rekord, još jednom bar. Bar da otežam malo takmičenje“, kaže. Verovatnoća da će se to desiti se smanjila budući da je ugovor koji je Ezeldin Bahader imao sa klubom „6. oktobar“ istekao.

Izvor i fotografija: TRT World

Mogli bi da vas interesuju i tekstovi: