Najavom izgradnje Meriot hotela, zaokružena prodaja Vranjske Banje

Domaća kompanija će, u saradnji sa čuvenim lancem hotela Meriot, izgraditi hotelski kompleks na jugu Srbije. Potpisan je ugovor kojim je, čini se, završena prodaja Vranjske Banje i zapečaćena sudbina imovine Fonda PIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Juče, 19. maja 2021. godine, potpisan je ugovor između kompanije „Millenium Resorts“ iz Beograda i američke kompanije najpoznatije po lancu hotela „Marriott International„. Ugovor se tiče saradnje na izgradnji hotelskog kompleksa u Vranjskoj Banji.

Podsećamo, Millenium Resorts i Millenium Team, povezane kompanije, prvo su septembra 2019. godine postale vlasnici nezavršenog hotela, koji meštani zovu „Skadar na Banjštici“, a nešto kasnije i hotela “Železničar”. Na kraju su kupili i „Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju“ u Vranjskoj Banji jula 2020. godine.

Ovu prodaju je komentarisao i Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije. Ističu „da je prodaja Specijalne bolnice za rehabilitaciju Vranjska banja izvršena u vreme najintenzivinjeg trajanja drugog talasa panedemije virusa Covid-19 jula meseca 2020. godine, kada je u Opštini Vranje proglašena vanredna situacija, te da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska banja sa 120 ležajeva, zbog prodaje Uredbom Vlade Republike Srbije, brisana iz mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije u vreme kada se u bolnicama u Vranju i Pčinjskom okrugu tražio krevet više za obolele od virusa Covid-19, sa nažalost svakodnevnim i višestrukim smrtnim ishodima.“

Savet je tada preporučio Državnoj revizorskoj instituciji da obavi reviziju procene tržišne vrednosti prilikom prodaje zemljišta bez objekta od 16.000 kvadratnih metara Specijalne bolnice u Vranjskoj Banji. Ta nepokretnost je prodata „za deset puta nižu cenu od provobitno procenjene tržišne vrednosti“.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom potpisivanja ugovora rekla da ne zna „ko je taj koji određuje cene, naročito za ovakve projekte“.

Vranjska banja – „simbol neodgovornosti i nesposobnosti države“

„Millenium Resorts“ će uložiti, rečeno je, 90 miliona evra u ovaj projekat. Kako pišu „Južne vesti„, krajem januara 2021. godine, Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je ovoj kompaniji bespovratno oko 10 miliona evra. Ova sredstva su izdvojena za izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije u Vranjskoj banji.

„Kompleks će imati dva hotela iz lanca ‘Meriot’, kao i medicinski centar ‘Sofka’. U planu je da se naprave spa apartmani, vile i bungalovi“, rekao je Ivan Bošnjak, direktor kompanije.

Prvi hotel će, kako je najavljeno, biti otvoren 2023. godine.

„Reč je o najvećem projektu kompanije ‘Meriot’ na Balkanu, ujedno i o najvećoj investiciji u srpski turizam u ovom trenutku“, rekla je premijerka Brnabić.

Od nekadašnje Vranjske Banje, rekla je premijerka, ostao je „jezivi simbol neodgovornosti i nesposobnosti države“. Istakla je da je propadanje banje počelo još 1987. godine.

Pitanje je kakav će simbol Vranjska banja biti u budućnosti. Jasno je samo da penzioneri neće odsedati u Meriotu na ime besplatne rehabilitacije. Fond PIO nema više u svom vlasništvu ovu banju – vrednost koja ne devalvira. Penzionerska udruženja su se bunila, podnosila i tužbe, Upravni odbor Fonda PIO nije smatrao da je potrebno da se oglasi povodom ovoga.

Fotografija: Stara razglednica Vranjske Banje s početka 20. veka, hotel Kosovo
Wikimedia Commons

Podsećamo: