Početna Magazin Godine Nadbubrežne žlezde: stres i vežbe

Nadbubrežne žlezde: stres i vežbe

Da bi se izašlo iz začaranog kruga konstantne iscrpljenosti, treba izabrati najbolje vreme za obedovanje, fizičku aktivnost i smanjiti unos kofeina

Mnogi ljudi jedu uveče kako bi se smirili. Ako je ceo dan bio stresan, nivo kortizola je prilično visok – što može ili da stimuliše ili da smanji apetit kod ljudi. Ovo onda vodi začaranom krugu koji smo već videli: ako stres stimuliše apetit, onda se obeduje u toku noći što poremeti san, i čovek postane izmoren – tako je njegov naredni dan još više stresan.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ako osoba uzima kofein da bi sebe progurala kroz naporan dan, ona dodatno pogoršava problem, pošto je kofein u sistemu drži budnom. Jedan način da se siđe sa te vrteške jeste da se promene obrasci ishrane, sa najobilnijim obrokom ujutru, najlakšim uveče i bez ili sa sasvim malo kofeina u toku dana.

Treba imati na umu da će kortizol pomalo rasti i tokom fizičke aktivnosti. Lakše aktivnosti, kao što su šetnja nakon večere ili malo istezanja pred spavanje, neće poremetiti prirodan proces snižavanja nivoa kortizola. Ali intenzivnije vežbe često je najbolje planirati za jutro, pre nego što jedete.

Međutim, treba osluškivati „simfoniju svoga tela“, kaže Marsel Pik. Neki njeni pacijenti više vole da vežbaju na kraju dana, negde između 16 i 19h, kako bi oslobodili stres nakupljen u toku dana. Kaže da ona lično više voli da vežba ujutru, ali opet, ne postoji samo jedan pravi odgovor.

Preporučuje da svako odluči kada je najbolje vreme za vežbu prema tome kako se oseća i da na osnovu toga planira. Idealno vreme jeste ono kada se nakon vežbi osećate fantastično. Ako ste izmoreni nakon njih, treba ili da nađete drugo vreme ili da možda sačekate dok vaše nadbubrežne žlezde budu u boljoj formi.