Magazin Godine Srbija

EU projekat: Jačanje zaštite potrošača u Srbiji

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija objavilo je da će projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, i koji je trebalo da bude završen 10. februara 2014. godine biti produžen za još tri meseca.

Najznačajni rezultati projekta su nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača za period 2013 – 2018. godine, koji su rezultat rada Ministarstva, evropskih i srpskih stručnjaka u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugih relevantnih državnih organa.

Za prethodne dve i po godine, projekat je realizovao aktivnosti na poboljšanju zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača, analize i studije, edukativne aktivnosti radi unapređenja kapaciteta i poboljšanja saradnje između zainteresovanih strana, kao i  niz informativnih aktivnosti u svrhu podizanja svesti javnosti o politici zaštite potrošača.

– U cilju jačanja institucionog okvira zaštite potrošača u Srbiji, novina Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača jeste formiranje posebnog sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i veća uloga jedinica lokalne samouprave u smislu podrške udruženjima za zaštitu potrošača koja deluju na lokalnom nivou- kaže Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i glavni stručnjak za pravna pitanja i dodaje:

– Nacrt predviđa i veću ulogu udruženja za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike, kao i širi opseg nadzora tržišne inspekcije u uspostavljanja celovitijeg sistema zaštite potrošača i delotvornijeg sprovođenja zakona.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija