Početna Magazin Godine EU projekat: Jačanje zaštite potrošača u Srbiji

EU projekat: Jačanje zaštite potrošača u Srbiji

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija objavilo je da će projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, i koji je trebalo da bude završen 10. februara 2014. godine biti produžen za još tri meseca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najznačajni rezultati projekta su nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača za period 2013 – 2018. godine, koji su rezultat rada Ministarstva, evropskih i srpskih stručnjaka u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugih relevantnih državnih organa.

Za prethodne dve i po godine, projekat je realizovao aktivnosti na poboljšanju zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača, analize i studije, edukativne aktivnosti radi unapređenja kapaciteta i poboljšanja saradnje između zainteresovanih strana, kao i  niz informativnih aktivnosti u svrhu podizanja svesti javnosti o politici zaštite potrošača.

– U cilju jačanja institucionog okvira zaštite potrošača u Srbiji, novina Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača jeste formiranje posebnog sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i veća uloga jedinica lokalne samouprave u smislu podrške udruženjima za zaštitu potrošača koja deluju na lokalnom nivou- kaže Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i glavni stručnjak za pravna pitanja i dodaje:

– Nacrt predviđa i veću ulogu udruženja za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike, kao i širi opseg nadzora tržišne inspekcije u uspostavljanja celovitijeg sistema zaštite potrošača i delotvornijeg sprovođenja zakona.