Muška kriza srednjih godina – Stvarnost ili mit?

Kriza srednjih godina kod muškarca nije uopšte neuobičajena i nije nešto što bi trebalo da se poriče ili zanemaruje. Kriza kod muškarca utiče i na njihove partenrke, pa i na njihovu celu porodicu.

U nedavnom istraživanju psihologa Meg Arol ispitano je 1.000 muškaraca starijih od 40 godina. Trećina njih je rekla da su izgubili životni polet. Čak 58 odsto njih priznaje da je prošlo kroz neki vid krize srednjih godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U proseku, ovakve krize su trajale oko dve godine i najčešće se dešavale u 47. godini.

Postoji dobar razlog za kliše o sredovečnom muškarcu koji kupuje crvena sportska kola ili motor. Trećina ispitanih muškaraca je trošila novac kako bi se nosila sa svojim osećanjima. Najpopularnije stvari za trošenje novca su sportski automobili, motori i tetovaže. Jedan čovek je čak kupio pitona.

Prvi znaci krize srednjih godina mogu da počnu da se javljaju u kasnim tridesetim. Kriza se najčešće javlja polako i postepeno. Zato je važno da se bude na oprezu i da se obrati pažnja na bilo kakvo čudno i impulsivno ponašanje.

Mogući razlozi za mušku krizu srednjih godina

Muškaraca koji dožive krizu srednjih godina često su kao mladi doživeli neki vid traume ili su bili emocionalno zapostavljeni od strane roditelja. Takođe, često se dešava da su od malena učeni da suzbijaju svoje emocije tako da, kad dođe period gde se te emocije nakupe, njihovo ispoljavanje često bude iracionalno i impulsivno.

Psiholog Hamira Rijaz se slaže da je to jedan od najčešćih slučajeva, posebno u slučaju muškarce koji su ostvarili veći uspeh u životu. Ona objašnjava da, tokom adolescencije, muškarci misle da sami izgrađuju sopstvenu ličnost, ali zapravo na njihov razvoj utiču i porodične, kulturne i generacijske norme.

U suštini, to je nečiji tuđi scenarijo. Građenje ličnosti na ovaj način je kao po kalupu.

Međutim, taj kalup tokom sredine života izgubi sav smisao i onda se muškarci nađu u problemu jer treba da grade svoju ličnost ispočetka, što je veoma zastrašujuće.

Muška kriza utiče i na žene

Iako postoje razne knjige, aplikacije i terapije za muškarce koji prolaze kroz krizu srednjih godina, postoji veoma malo priručnika za njihove partnerke koje se često nađu u velikom problemu kada se njihovi muževi odjednom promene i udalje.

Žene čiji partneri prolaze kroz krizu moraju da preuzmu veću brigu o deci ili starim roditeljima, što dovodi do povećanja količine stresa. U ovakvim slučajevima je veoma bitno da žene ne zaborave da vode računa o sebi – o svom mentalnom, emotivnom i fizičkom zdravlju.

Najgore što te žene mogu da urade u ovakvim situacijama jeste da ne urade ništa. Ne treba samo čekati i očekivati najgore, kaže Mekintoš-Stjuart.

U slučaju da muškarac prolazi kroz ovakvu krizu najbolje je izbegavati pitanja: „Zašto se ponašaš tako?“ ili „Postoji li druga?“, savetuje bračna savetnica Šila Mekintoš-Stjuart.

Ovakva pitanja mogu samo da dovedu do toga da se muškarac zatvori i otuđi. Umesto toga, bolje je reći: „Vidim da se boriš. Kako mogu da pomognem?“ Možda mu je samo potreban prostor.

Koje su posledice?

Neki parovi izađu iz krize poraženi i često krenu suprotnim putevima, dok drugi uspeju da je prebrode. Iako je veoma teško prebroditi takav period, doktorka Rijaz naglašava da parovi koji uspeju da prođu kroz tu krizu, uspostave još jači međusobni odnos.

Bitno je da, posle tog perioda, par ojača razloge zbog kojih su stupili u brak na prvom mestu. Ponovno pobuđivanje intimnosti i ljubavi je ključno, kaže Rijaz.

„Ovo je neverovatno iskustvo. Novonastalo međusobno poverenje i ljubav bračnog para predstavljaju dobar osnovu za vezu u kojoj će oni ostareti zajedno“, zaključuje dr Hamira Rijaz.

Muška kriza srednjih godinakako je prepoznati

  1. Nezadovoljstvo životom koje traje mesecima
  2. Iznenadna velika potreba za vežbanjem
  3. Insistrianje na aktivnijem druženju
  4. Isprekidan san
  5. Drastična promena u stilu oblačenja
  6. Manjak želje za seksom
  7. Iznenadna nostalgija

Izvor: The Age
Fotografija: Bobby Stevenson za Unsplash

Podsećamo i na tekstove: