Početna Magazin Godine Skitarnik: Kriza srednjih godina i problemi sa umišljanjem

Skitarnik: Kriza srednjih godina i problemi sa umišljanjem

Skitarnik: Kriza srednjih godina i problemi sa umišljanjem

Mit o krizi srednjih godina svakodnevno dokazuje da možda i nije samo mit. Primere novog ponašanja, ne više tako mladih ljudi, srećemo svuda oko nas, ali i kod sebe samih. Uz dozvolu autorke bloga Skitarnik, Penzin prenosi priču o srednjim godinama – iz ličnog ugla…

  • Foto: Torba od starih farmerica koje šije autorka bloga Skitarnik

Blaženka Vesić:
Kriza srednjih godina i problemi sa umišljanjem

Srednje godine su  ono kad još uvek imaš prostora da sklizneš unapred ka nekom iskustvu i starosti, i unazad da dozvoliš sebi mladalački polet i detinjarije. Kažu da postoji i kriza srednjih godina. To je valjda ono kad pojma nemaš gde si, gde da sklizneš i šta te snašlo, nit’ iskustva nit’ poleta, pa počneš da se tražiš.

U zavisnosti od toga koliko godina imate, pomera vam se granica za poimanje srednjih godina. Dok sam bila klinka, žene sa 35 godina su mi bile žene u srednjim godinama. Sada, kada ja imam toliko, prosto se prenerazim kada deca na ulici prestanu da se igraju sa loptom (ona retka deca koja to još uvek rade) i kada uzviknu: „Sačekaj da prođe žena!“ Stanem pa se okrećem oko sebe da vidim ko treba da prođe dok ne ukapiram da sam ja ta. Da, oni mene vide kao ženu, verovatno srednjih godina, kao i ja nekada. A ja tripujem da sam u cvetu mladosti i da srednje godine počinju u pedesetim.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Srednjim godinama se teorijski smatraju četvrta i peta decenija starosti. Tu si negde na pola karijere, na pola roditeljstva, na pola puta do penzije i starosti. Mislim, negde u normalnom svetu. U Srbiji ti se ‘ladno može desiti da sa 50 nemaš ni jednu godinu radnog staža, da ne dočekaš penziju uopšte, da te u srednjim godinama pokosi neki rak, šlog ili srčani udar jer živimo kako živimo, pa ispade da su ti srednje bile još u školi. Al’ da ne cepidlačim!

Prvi znakovi krize srednjih godina

Uzeću u obzir sopstvena iskustva sa krizom srednjih godina, računajući valjda da smo suprug i ja jedan potpuno prosečan i običan par . Jedan od ključnih dokaza da kriza srednjih počinje i pre četrdeste jeste ponašanje mog muža. Sa jedne strane čovek je totalno podetinjio:

  • Sluša muziku svoje mladosti, pali se na neke pesme od „Bad copy“, a sinoć je u deset uveče napucao „Bjesove“.
  • Kupuje majice sa natpisima „Sex instructor“ i „Porn double“.
  • Balavi na sve žensko što peva i pojavi se na tv-u razgaćeno,od Beyonce do zvezda Granda – ne bira! (Ne, nije zbog muzike, jer recimo ne može da svari Pinkove zvezdice).
  • Kupio je i skuter pod izgovorom da mu treba prevozno sredstvo za posao.

Sa druge strane u stanju je da zaspi kao pravi penzioner, čim stavi svoje telo u ležeći položaj, nebitno je li dan, noć i koliko je vremena proveo spavajući. Redovno razmišlja o poljoprivrednim radovima u selu i prati skoro sve emisije „Dobre zemlje“ na B92.

Jednom rečju, kad dođe s posla , ne daje signale budnosti i života posle 5 minuta i ne priča, znam da je zaspao ili su mu usta zauzeta balavljenjem na Beyonce.

Da više ni ja  nisam u cvetu mladosti jasno mi je čim se pogledam u ogledalo. Pali kapci, salo na stomaku, otečene noge kao balvani, podbradak… Dokle god ogledala nema u blizini, ja cvetam! Ma bolja sam od Beyonce. A tu su i pokušaji da konačno sebi dokažem šta sve mogu.

  • Tako sam počela da pišem – malo za sebe (i malo za druge) i otkrila da bi mi to bila idealna karijera u životu.  Ceo ineternet je u pisanoj ili foto-video formi. Pošto mi ogledalo kaže da baš i nisam za slikanje, onda sam rešila da pišem.Jebote, konačno znam šta želim!
  • Tako sam krenula na zumbu sa namerom da se rešim viška sala i balvanastih nogu ( da li da vam priznam da sam sebi postavila izazov da izađem i na jedno takmičenje. Nije to fizički izazov, već izazov samopouzdanja.Sad ne znam da’l mi trebaju veća muda da se izložim tom blamu ili da priznam da bih najradije odustala. Baš sam se pogubila u traženju sebe…).
  • Tako sam rešila da uposlim staru „Gritzner“ mašinu za šivenje moje pokojne prabake i da šijem torbe od starih farmerica.

Napomena – U ovom tekstu na Skitarniku možete videti više modela torbi od teksasa koje autorka šije, a uz fotografije u galeriji stoji i posebna napomena autorke: „Foto model je lep ( ja rodila, naravno), ali ne dajte da vam skrene pažnju sa torbi! I ne ustručavajte se da me pohvalite. Kritike nerado primam, ali i iz njih se svašta nauči!“

Tako sam ove godine posadila baštu, riljala i kopala. Sve što vidim, posadila bih. Iskopavala sam šumske jagode u šumi da bi ih imala u dvorištu, a posadila sam čak i metlu (onu biljku od koje se ista pravi). Moram priznati da poneakad pratim „Dobru zemlju“ sa svojim mužem i razmatram podizanje plastenika za gajenje cveća ili zelene salate. Valjda onaj Bogoljub Karić nije lud, ma šta mi mislili. Ima para ko blata, vredi poslušati njegove savete. (Ne neću da vam slikam ni salatu ni  paradajz ni njegove pritke!)

Ma koja bre Beyonce. Jes’ da je ona zgodna i da u svakom spotu izgleda drugačije, što je verovatno san svakog muškarca. Ali ja sam bre jedna i jedinstvena! Nisam umišljena! Imam duplo manje dupe od nje, mogu da spremim doručak, večeru i ručak sa 200 dinara, šijem, pišem, pazim decu, čistim kuću, idem na zumbu, sadim baštu, riljam kopam…sve  bez pomoći profesionalnih menadžera, šminkera , fotošopa i traktora.

Razlika između krize srednjih godina kod muškaraca i kod žena

Razlika je očigledna. Jedan dan sam je uvidela dok smo suprug i ja zajedno pili kafu na terasi. Ja krojeći torbu, on slušajući ne telefonu neku muziku sa tekstom o „pičkama“ da izvinete. Jebote, pa on nazaduje i umišlja da ima opet  20 godina, da je neki frajer i bajker (na skuteru)! Ja sam bar kreativna i ambiciozna! Umišljam da vodim zdrav i aktivan život, gajim organsku baštu . A pored toga što sam postala pisac, rešila sam da postanem i modni kreator!

Juče smo ćera i ja jele neku ljutu papričicu. Kaže ona da joj je tata rekao da je ona zapravo previše slatka, a ne ljuta. Probasmo papričicu sa tom idejom u glavi i nećete verovati, papričica nije bila ljuta.

„Pa jeste kad sama paprika nije ljuta“ kaže ona.

„Ma jes’ nije! Ljuta ko đavo! Probaj opet!“ Nećete verovati , ovaj put izgoresmo!

Tipičan primer poigravanja sa mozgom. Kao i kriza srednjih godina. Može početi ranije ili kasnije. Može biti destruktivna i konstruktivna, da te unazadi ili unapredi. Zavisi da li je tražiš u sebi ili drugima i od ugla gledanja na stvari. Zbunjujuće za mozak, svakako!

Razlika između krize srednjih godine kod muškaraca i kod žena, kod drugih i kod sebe je, dakle, u načinu umišljanja!