Početna Magazin Godine Moždani udari: Sve ređi kod starih, sve češći kod mlađih u SAD

Moždani udari: Sve ređi kod starih, sve češći kod mlađih u SAD

Moždani udari kod starijih osoba u SAD već duže vreme su sve ređi, dok se primećuje njihova alarmantna učestalost kod mlađih osoba tokom poslednjih 20-ak godina…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Moždani udari kod mlađih odraslih osoba obično su rezultat ređih zdravstvenih problema kao što su disekcija zidova arterija (disekcija aorte, tj. disekantna aneurizma aorte), ili defekti na srcu koji mogu osloboditi ugruške koji dovode do začepljenja.

Moždani udari kod starijih osoba obično su posledica dugotrajnih loših životnih navika koje uništavaju kardiovaskularni sistem. Ali, kod starijih osoba ovaj opasni zdravstveni problem već dugo je u padu, dok se primećuje njegova učestalost kod mlađih osoba, piše Vašington Post.

Novija istraživanja pokazuju da oko 10 odsto od skoro 800.000 moždanih udara godišnje u SAD, pogađa osobe mlađe od 50 godina. S obzirom da u SAD nema praćenja moždanih udara na nacionalnom nivou, istraživači koriste regionalne studije, podatke iz bolnica, itd.

Jedna studija iz 2010. godine pokazuje da se broj moždanih udara utrostručio kod ženskih osoba od 35 do 54 godine između 1988. i 2004. godine. Sledeće godine izveštaj Centra za kontrolu bolesti i prevenciju ukazao je da je broj moždanih udara porastao više od trećine u starosnoj grupi od 15 do 44 godine od 1995. do 2008. godine.

Godine 2012, bolnički podaci sa američkog Srednjeg Zapada pokazuju skok moždanih udara od 44 odsto od 1993. do 2005. godine među ljudima mlađim od 55 godina. Iste godine jedna druga studija prijavila je „alarmantni“ porast udara među populacijom od 25 do 44 godine od 2000. do 2008. godine.

Skoro tećina osoba od 15 do 34 godine, i preko polovine onih od 35 do 44 godina u SAD ima povišen krvni pritisak, što je vodeći faktor rizika moždanog udara. 

Literatura: