Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

EU: Posebne preporuke državama članicama za 2014. godinu (2) – Penzije

Prevod dela dokumenta Posebnih preporuka Evropske komisije (CSRs) u vezi sa penzijama i zdravstvom donosimo u celosti

U memorandumu Evropske komisije o Posebnim preporukama državama članicama (CSRs) za 2014. godinu, nakon pitanja zaposlenosti, siromaštva i društvene inkluzije, pitanja u vezi sa mladima, javnim finansijama i porezima, navedeno je pitanje Preporuka u vezi sa penzijama i zdravstvom. Ovaj deo dokumenta prevodimo u celosti u dva dela. U ovom delu o penzijama:

Starenje stanovništva imaće veliki uticaj na državne penzije i zdravstvo. Na primer, preko 70 odsto povećanja javne potrošnje vezano za starenje imaće veza sa zdravljem i dugoročnom negom.

Zbog toga, u 2014. godini, Evropska komisija preko polovine zemalja članica EU upućuje na sprovođenje penzionih reformi.

Iako su 23 zemlje članice već donele zakonsku regulativu o povećanju starosne granice za penziju tokom poslednjih godina, mora biti učinjeno više kako bi se zatvorio potencijalni finansijski jaz u nekoliko država, uključujući Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Finsku, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju i Sloveniju.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija