Mongolija ima više od 100 stogodišnjaka i izuzetno ih poštuje

Povodom Belog meseca, državnog praznika Mongolije i prvog dana u lunarnom kalendaru ove zemlje, objavljeno je da u zemlji živi preko sto osoba starih 100 i više godina. Njima država, svake godine, iskazuje posebnu čast povodom ovog praznika prateći tradiciju mongolskog naroda prema kojoj je poštovanje prema starima izuzetno važno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Mongoliji živi ukupno 116 osoba starih 100 i više godina, uključujući i ženu koja ima 112 godina, objavljio je Nacionalni zavod za statistiku ove zemlje sredinom januara 2019. godine.

Broj ljudi starih sto ili više godina smanjio se za pet u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je ovaj zavod, a prenela kineska novinska agencija Sinhua. Među stogodišnjacima ove azijske zemlje koja broji ukupno 3,2 miliona stanovnika, 102 osobe su žene, navodi se u saopštenju.

Popis je sproveden povodom predstojeće lunarne Nove godine ili Godine svinje po kalendaru koji se koristi u ovom delu sveta.

Cagan sar ili Beli mesec, naziv je prvog dana u godini po mongolskom kalendaru. To je, takođe, i jedan od najvažnijih praznika u ovoj zemlji. Praznuje se tri dana. U pitanju je pokretni praznik koji je vezan za mesečeve mene i koji svetkuju i arktički narodi.

Ove godine, Beli mesec pada na dan 5. februara. Na ovaj dan se, između ostalog, iskazuje poštovanje prema najstarijima. Tokom praznika, vlada Mongolije tradicionalno šalje poklone građanima koji su stari 100 i više godina.

Napomena Penzina: Penzioni sistem Mongolije je izuzetno opterećen, ali se ova zemlja trudi da problem reši. O tome nešto više možete pročitati i u tekstu: Mongolija: Stariti i primati penziju u centralnoj Aziji

Izvor: Xinhua
Fotografija: Stari konjanik iz Pustinje Gobi, Mongolija
Žolt Fazekas