Početna Magazin Godine Mongolija: Stariti i primati penziju u centralnoj Aziji

Mongolija: Stariti i primati penziju u centralnoj Aziji

Mongolija: Stariti i primati penziju u centralnoj Aziji

Starosna granica za penziju u Mongoliji je 60 godina za muškarce i 55 godina za žene, a penzije državnih službenika za trećinu niže od drugih penzija. Penzioni i socijalni sistemi su daleko bolji od drugih nerazvijenih zemalja, ali, menja se demografija, pa je i budućnost sistema upitna.

Početkom 21. veka procenat starijih od 60 godina u Mongoliji iznosio je 7 odsto stanovništva. Međutim, očekuje se da će do 2050. godine skoro svaki četvrti stanovnik Mongolije preći 60. rođendan.

Ovakav nagli trend posledica je smanjene stope nataliteta i povećanja granice očekivane dužine života za starije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mongolija ima relativno razvijen sistem penzionog i socijalnog osiguranja. Međutim, liberalizacija ekonomije, zajedno sa povećanjem broja starih, opterećuje PIO fond Mongolije.

Tim povodom, jedan izveštaj iz Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, iz 2010. godine, zaključuje da je višestruko važno za starije osobe da primaju makar i socijalne penzije.

Naime, i osnovna lična primanja pružaju im osećaj zadovoljstva, mogućnost da sami kupuju potrepštine, ali i da učestvuju u društvenom životu. Takođe, u mnogim slučajevima, starije osobe koje primaju penziju doprinose kućnom budžetu, naročito kada je reč o troškovima obrazovanja unuka (slično kao i u Srbiji penzije izdržavaju mlađe članove porodice – prim. Penzina).

Autori zaključuju da je penzioni i socijalni sistem Mongolije relativno bolji od većine nerazvijenih zemalja, ali da postoji prostor za poboljšanja.

Izveštaj sadrži i nekoliko preporuka, datih na osnovu intervjua i debata fokus grupa, i to za nekoliko tipova penzija.

Preporuke za penzije koje se isplaćuju prema doprinosima:

 • iznos penzija treba da se povećava ili bar prilagođava periodično u skladu sa inflacijom i promenom kursa mongolske valute tugrika
 • metodologija izračunavanja doprinosa za penzije treba da bude lakše razumljiva starijim osobama
 • varijacije u iznosu penzija diskriminišu „žrtve“ tranzicije, i treba da budu makar minimizirane, ako ne i potpuno eliminisane
 • starosna granica za penziju, koja trenutno iznosi 60 za muškarce i 55 za žene, treba da bude podignuta u skladu sa očekivanim životnim vekom i produženim sposobnostima starijih osoba da nastave da rade.

Preporuke u vezi sa socijalnim starosnim penzijama i drugim socijalnim programima:

 • uslovi za dobijanje socijalnih penzija i drugih oblika socijalne pomoći treba da budu osveženi kako bi pravo stekle i starije osobe koje to pravo zaslužuju, ali ne ispunjavaju trenutne uslove
 • iznos socijalnih penzija treba da bude povećan i periodično prilagođavan promenama troškova života
 • birokratske procedure treba da budu pojednostavljene kada je reč isplatama, ali i o određivanju ispunjenja uslova za socijalne penzije
 • sve starije osobe treba da imaju pristup banjama po ceni sa popustom
 • sve starije osobe treba da dobijaju finansijsku pomoć za grejanje – ta pomoć ne bi trebalo da se dobija jednom godišnje već da učestalost bude u skladu sa potrebama
 • vlada treba da razmotri mogućnost rešenja stambenog pitanja za starije osobe koje nemaju dom.

Izveštaj je izradilo nekoliko organizacija: UNFPA Azija, Pacifička regionalna kancelarija u Bankoku (APRO), i UNFPA nacionalna kancelarija u Mongoliji. Više o izveštaju na sajtu organizacije Eldis, a kompletan izveštaj možete preuzeti na sajtu Global Aging. Koga zanima više, preporučujemo i predloge Svetske banke u vezi sa penzionim sistemom Mongolije iz 2012. godine.

Statistički detalji o Mongoliji (dodatak Penzina):

 • valuta: „tugrik“ – tögrög, tugrug, ₮, NT – za 1 evro potrebno je 2250 tugrika
 • prosečna plata – 630.000₮ (280 evra)
 • prosečna plata u javnom sektoru – 410.000₮ (182 evra – povećana za 20% 2008. godine, i 30% 2010. godine)
 • prosečna penzija 222.000₮ (100 evra – povećane u 2012. godini 2,3 puta u odnosu na procene iz 2008. godine)
 • 193.400 (64%) penzionera ima penzije prema (manjim) platama pre 1995. godine i njihove penzije su prosečno povećane za 40% ili za 63.000₮ (28 evra), a onima kojima su penzije obračunane prema (većim) platama posle 1995. godine, povećana je penzija za 28% ili 48.900₮ (22 evra)
 • minimalna puna penzija je 180.000₮ (80 evra), a minimalna penzija bez obzira na umanjenja je 145.000₮ (65 evra).
 • izvor: Info Mongolia, maj 2012