Početna Magazin Godine Rusija: Kućna dostava pice bespilotnim letelicama

Rusija: Kućna dostava pice bespilotnim letelicama

Dronovi dostavljaju pakete pice do pet kilograma, brzinom od 40km/h, i to na 20-ak metara od zemlje kako bi se izbegla „presretanja“ onih kojima ta pica nije bila namenjena…

Siktivkar, glavni grad ruske Republike Komi u kom živi 235.000 stanovnika, koji se nalazi oko 1.000 kilometara severoistočno od Moskve, od 22. juna 2014. godine među prvima na svetu ima specijalnu uslugu – picerija DoDo započela je dostavu hrane na kućnu adresu bespilotnim letelicama (dronovima).

Dronovi dostavljaju pakete pice do pet kilograma, brzinom od 40km/h, i to na 20-ak metara od zemlje kako bi se izbegla „presretanja“. Ako neko kojim slučajem i uspe da dohvati paket koji nije namenjen njemu, dron odmah šalje alarmni signal.

Cena usluge nije značajno veća u odnosu na standardnu – od 500 rublji (manje od 15 dolara). Kao i za druge svoje usluge, picerija picu daje besplatno ukoliko ne bude isporučena za sat vremena. Međutim, s obzirom da dron ne može da preuzme novac ili da čita karticu, plaćanje je moguće samo elektronskim putem. 

Ovaj restoran ima još jednu zanimljivu „uslugu“ za svoje klijente – kuhinjsku kameru u realnom vremenu. Naime, na sajtu picerije možete posmatrati ceo proces pravljenja pice koju ste naručili.

Dostavu pice dronovima već je testirala picerija „Francesco“ u Mumbaju, Indija, 29. maja 2014. godine, i zaključak je tada bio „da će dronovi moći da se koriste za dostavu brze hrane za nekoliko godina“, piše RT.

Dodatak vesti (30. jun): Picerija se zbog ovor poteza suočava sa kaznom od 6.000 dolara zbog kršenja propisa o letenju, javlja RT.

Komentar Penzina: Možda je budućnost „leteće hrane“ već stigla, u nešto izmenjenom obliku nego što je „najavljena“ u filmu Peti element: