Početna Magazin Godine Rusija: Kućna dostava pice bespilotnim letelicama

Rusija: Kućna dostava pice bespilotnim letelicama

Dronovi dostavljaju pakete pice do pet kilograma, brzinom od 40km/h, i to na 20-ak metara od zemlje kako bi se izbegla „presretanja“ onih kojima ta pica nije bila namenjena…

Siktivkar, glavni grad ruske Republike Komi u kom živi 235.000 stanovnika, koji se nalazi oko 1.000 kilometara severoistočno od Moskve, od 22. juna 2014. godine među prvima na svetu ima specijalnu uslugu – picerija DoDo započela je dostavu hrane na kućnu adresu bespilotnim letelicama (dronovima).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dronovi dostavljaju pakete pice do pet kilograma, brzinom od 40km/h, i to na 20-ak metara od zemlje kako bi se izbegla „presretanja“. Ako neko kojim slučajem i uspe da dohvati paket koji nije namenjen njemu, dron odmah šalje alarmni signal.

Cena usluge nije značajno veća u odnosu na standardnu – od 500 rublji (manje od 15 dolara). Kao i za druge svoje usluge, picerija picu daje besplatno ukoliko ne bude isporučena za sat vremena. Međutim, s obzirom da dron ne može da preuzme novac ili da čita karticu, plaćanje je moguće samo elektronskim putem. 

Ovaj restoran ima još jednu zanimljivu „uslugu“ za svoje klijente – kuhinjsku kameru u realnom vremenu. Naime, na sajtu picerije možete posmatrati ceo proces pravljenja pice koju ste naručili.

Dostavu pice dronovima već je testirala picerija „Francesco“ u Mumbaju, Indija, 29. maja 2014. godine, i zaključak je tada bio „da će dronovi moći da se koriste za dostavu brze hrane za nekoliko godina“, piše RT.

Dodatak vesti (30. jun): Picerija se zbog ovor poteza suočava sa kaznom od 6.000 dolara zbog kršenja propisa o letenju, javlja RT.

Komentar Penzina: Možda je budućnost „leteće hrane“ već stigla, u nešto izmenjenom obliku nego što je „najavljena“ u filmu Peti element: