Početna Magazin Godine Društvo 99% starijih Francuza ima internet vezu

99% starijih Francuza ima internet vezu

Današnji seniori u Francuskoj „potpuno su povezani“: 99 odsto ima vezu sa internetom, polovina njih ima smartfon, a jedna trećina tablet. 64 odsto je član makar jedne društvene mreže. 

Francuska agencija Obervatoire AXA Votre Service objavila je rezultate svog ispitivanja za 2014. godinu koji pokazuju sve veću povezanost starijih putem interneta i novih tehnologija (Izveštaj na francuskom, PDF)

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tri poglavlja izveštaja su: „Preokupacije Francuza“, „Digitalni svet“ i „Nove tehnologije“. Rezultati pokazuju da se stariji Francuzi najviše brinu zbog rizika od gubitka nezavisnosti, a da ih veoma privlače internet i tehnologije.

Današnji seniori u Francuskoj „potpuno su povezani“: 99 odsto ima vezu sa internetom, polovina njih ima smartfon, a jedna trećina tablet.

Od onih koji imaju internet vezu (dakle, od skoro svih ispitanih), 64 odsto je član makar jedne društvene mreže. Prednjači Facebook sa 58 odsto starijih ispitanika, slede Google + sa 20 odsto, Twitter sa 16 odsto, a čak je i na poslovnoj mreži Linkedin 10 odsto ispitanih starijih Francuza.

Devet od deset Francuza upoznato je sa novim tehnologijama, a od starijih – 88 odsto. Najpopularniji su detektori dima u domu, a slede drugi, protivprovalni alarmi.

Zabrinutost za gubitak nezavisnosti prenela se i na interesovanje za određene aparate – 60 odsto ispitanih Francuza smatra da je narukvica za upozorenje u slučaju pada, malaksalosti, ankioznosti i sl. odlična stvar, a 49 odsto bi volelo da ima alarmni sistem za slučaj zabrinjavajućeg ponašanja osobe kojoj je namenjen (duže odsustvo iz doma, dugo neotvaranje frižidera itd).

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 2.405 osoba, predstavnika francuske punoletne populacije.