Početna Magazin Godine Zdravlje Moćne kombinacije hrane (3) – jabuka i kora od jabuke, zelena salata i bademi

Moćne kombinacije hrane (3) – jabuka i kora od jabuke, zelena salata i bademi

Moćne kombinacije hrane (3) – jabuka i kora od jabuke, zelena salata i bademi

Pravilnim kombinovanjem zdrave hrane mnogo možemo da pomognemo svom organizmu u prevenciji bolesti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta Ortoreksija

Jabuka i kora od jabuke

Bore se protiv astme, tumora, dijabetesa, srčanih oboljenja

Mislite: nisu par? Pa kako mnogi ljušte jabuke, a koru sve više koristimo posebno, da vas podsetimo da je najbolja – cela jabuka. Ona je savršen primer sinergije u jednoj namirnici. Jabuke su odličan izvor polifenola, flavonoida, vitamina C, vlakana i kalijuma. Brojna istraživanja povezala su konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od nekih vrsta tumora, kardiovaskularnih bolesti, astme i dijabetesa.
U laboratorijskim testovima, istraživači Kornel univerziteta došli su do zaključka da konzumacija jabuke sa korom pet puta bolje deluje u sprečavanju oksidacije slobodnih radikala nego konzumacija oljuštene jabuke. Fenoli u kori jabuke zaslužni su za veći deo antioksidantnih aktivnosti.

Zelena salata i bademi

Bore se protiv katarakte, tumora, srčanih oboljenja

Zeleno povrće bogato je biljnim pigmentima koji mogu da umanje rizik od srčanih oboljenja, katarakte i tumora. Međutim, treba ih jesti sa malom količinom mononezasićenih masnih kiselina koje se mogu naći u avokadu i bademima jer one udesetostručuju apsorbciju. U istraživanju Ohajo državnog univerziteta mereno je u kojoj meri se fitoelementi iz mešane zelene salate apsorbuju kada se jedu sa ili bez avokada.

Masne kiseline u avokadu doprinele su 8,3 puta boljoj apsorpciji alfa-karotina, 13,6 puta beta-karotina i 4,3 puta boljoj apsorbciji luteina. Ovo je odličan argument protiv salata bez masnih dodataka.

Ne morate koristiti avokado. Naseckajte bademe, isti je efekat. Kada se fitosteroli kombinuju sa bademima, veći je procenat smanjenja lošeg holesterola nego kada se biljni steroli konzumiraju sami.