Foto albumi Zdravlje

Ortoreksija

U nekim slučajevima, sadržaj tanjira može da se pretvori u opsesiju. Stručnjaci kažu da je onda reč o ortoreksiji (gr. orthos – pravo, oreksis – apetit).

Aflatoksini u mleku, pesticidi u voću i povrću, GMO, ešerihija koli, kineski beli luk… Ima toliko stvari koje mogu da uplaše osobe koje vode računa o svojoj ishrani.

Čuvena Hipokratova izreka “Neka ti hrana bude lek, a lek hrana”, danas je sveprisutna.

Na sve to, prehrambena industrija nas bombarduje nebrojenim marketinškim porukama. U svetu je sve više sudskih presuda koje podstiču zdravu ishranu.

Međutim, u nekim slučajevima, sadržaj tanjira može da se pretvori u opsesiju. Stručnjaci kažu da je onda reč o ortoreksiji (gr. orthos – pravo, oreksis – apetit).

Taj pojam je 1997. godine izmislio američki doktor Stiv Bretman koji je predložio test od desetak pitanja kojima se otkrivaju “ortoreksičari”. Opsednuti, oni provode sate u razmišljanju o svojoj ishrani, pretražuju sajtove koji opisuju sastav i uticaj određene namirnice…

Patrik Denu, profesor interkuluralne psihologije u Tuluzu, kaže da ortoreksija nije ni fobija, ni poremećaj u načinu ishrane u psihijatrijskom smislu, niti hipohondrija.

Sumnja kada su namirnice u pitanju (poreklo, sastav, načini distribucije), ali i sama briga, sve do opsesije o čistoći namirnica, ukazuju na potrebu da se hitno zapitamo o vrednostima koje se indirektno promovišu nutricionističkim smernicama.

Suočeni sa onim što se naziva “kulturna neuroza”, trebalo bi da se borimo i na taj način što ćemo ukinuti dizajniranje hrane. 

Fotografija sa sajta Alimentation et sante


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija