MMF: Struja i gas moraju da poskupe

Struja i gas moraju da poskupe, a rast plata i penzija treba ograničiti, poruka je, ukratko, novog šefa Misije MMF-a u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Donal Mekgetigan (Donal McGettigan), novi šef Misije MMF-a u Srbiji, istakao je na Kopaonik biznis forumu da Srbija treba da nastavi sa rigidnom fiskalnom politikom. Na ovome će Međunarodni monetarni fond (MMF) insistirati. Treba, naglasio je takođe, ograničiti rast plata i penzija.

Cene u energetskom sektoru „moraju da nastave da rastu“. Cene struje i gasa u Srbiji niske u poređenju sa drugim zemljama, čak i posle poslednjih poskupljenja (u januaru ove godine).

Razlog za poskupljenje struje i gasa nije samo zato što je domaćim kompanijama poput Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa potrebna pomoć, već zato što je to način da se energija uštedi, a troškovi republičkog budžeta smanje.

Uz povećanje cene struje i gasa, postoji potreba da se ranjivi deo stanovništva zaštiti od rasta tih troškova. Zato je Mekgetigan pohvalio Vladu Srbije što je predvidela podršku za te svrhe u republičkom budžetu.

Mekgetigan je podsetio da je u toku rad na novom Zakonu o javnim i državnim preduzećima. On je ovaj propis nazvao „neverovatno važnim“ za povećanje nezavisnosti poslovanja i profesionalizacije upravljanja.

„EPS mora postati akcionarsko društvo, a potreban je i plan restrukturiranja. Ne želim da ulazim u detalje, ali EPS mora da se promeni. Upravljanje EPS-om mora da se promeni, mora postati nezavisan, te promene moraju biti fundamentalne kako se više ne bi susretali sa problemima poput onih u 2022. godini, a koji su nastali zbog manjka investicija i lošeg upravljanja“, naglasio je Mekgetigen.

Novi stendbaj aranžman zasnovan je na reformi energetskog sektora, javnih preduzeća i malih i srednjih preduzeća. Ovaj stendbaj aranžman iznosi 2,1 milijardi evra.

Izvori: Ekapija, Biznis