Milorad (Beograd): Dve fontane

Priča sa IV konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja muška putopisna priča“.

Jedna od vodećih turističkih zemalja sveta je svakako Španija, a Madrid je kao dragi kamen na dijademi. Imao sam to zadovoljstvo da posetim prestonicu Španije i doživim neke neobične trenutke zahvaljujući mom simpatičnom vodiču – Špancu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Teško je bilo odlučiti se odakle poći u obilazak. Prado muzej je odabran za početak. Susrešćete se sa remek delima Velaskeza, Goje, El Greka…  Koliko god ste vremena planirali za razgledanje jednog od najznačajnijih muzeja na svetu, biće vam malo. Vratićete mu su sigurno još koji put.

Kada smo kod muzeja tu je i Muzej moderne umetnosti kraljice Sofije, gde je najčuvenija Pikasova slika Gernika sa celokupnim prikazom kako je slika nastala. S obzirom da su Španci čuveni moreplovci vredi posetiti Muzej pomorstva, ima se šta videti.

Ako ne posetite Kraljevsku palatu ne možete steći utisak o španskoj moći u proteklim vekovima. Kada puni utisaka napustite dvorac, sačeka če vas Don Kihot i Sančo Pansa na trgu Španija. U prijatnom parkiću možete se odmoriti i sabrati utiske iz Kraljevske palate.

Puerta del Sol je stecište najznačajnijih ulica Madrida. Trg je uvek pun posetilaca. Na pločniku je postavljena ploča sa oznakom nultog kilometra, jer sa tog mesta se meri odstojanje od Madrida do značajnih španskih gradova.

***

Neobičan je spomenik medvedu koji bere jagode, sa drveta! Čudno, možda jagode u Španiji rastu na drvetu, ili je u pitanju umetnička sloboda. Tek oko skulpture je gomila radoznalaca koji se fotografišu pored ovog neobičnog vajarskog dela. U večernjim i noćnim satima ovde se okupljaju mladi i izvode razna amaterska prikazanja.

Plaza Mayor je glavni trg u Madridu i nalazi se nedaleko od Puerta del Sol. Izgradio ga je Filip III, krajem XVI i početkom XVII veka, pravougaonog je oblika, ograničen reprezentativnim objektima, sa spomenikom svom graditelju na centralnom mestu trga. Sada se na njemu često održavaju koncerti svetskih i domaćih umetnika.

Kada ste već u ovom delu grada obavezno posetiti Mercado de San Miguel, bivšu zelenu pijacu. Sada je u njoj niz malih klasičnih španskih barova gde se možete osvežiti u prijatnoj atmosferi, uz tapas i čašu hladnog piva. A vino? To namerno nisam spomenuo, jer svako zna da je Španija među najvećim svetskim proizvođačima ovog pića.

***

Mnogi ne znaju da Madrid može da se poredi sa Rimom po broju i umetničkim izgledom fontana. Ipak dve se izdvajaju po svom značaju od ostalih. Fuente de la Diosa Cibeles se nalazi na istoimenom trgu i značajna je kao mesto okupljanja najvatrenijih navijača Real Madrida, posebno posle važnih pobeda . Ljuti suparnici, vatreni podržavaoci Atletiko Madrida slave svoje pobede kod Fuente de Neptuno, koja je nedaleko od protivničke.

Santiago Bernabeu stadion na kome je Real Madrid osvojio mnoge titule treba obići i diviti se trofejima koji su izloženi. Atletiko Madrid može samo da mašta o uspesima večitog lokalnog rivala. No, to ne umanjuje rivalitet između timova, a posebo između navijača, jer pripadnost jednom ili drugom taboru određena je socijalnim statusom.

Tokom ovakve kratke posete Madridu, očekuje se obilazak parka El Retiro gde se može naći zabava za svakog. Po malom jezeru se možete provozati u čamcu. Šetnja po senovitim stazama će vas odmoriti. U prijatnim kafeima možete se rashladiti sangrijom ili popiti čašu tinta di verano. Ovaj letnji koktel je od crnog vina, gazoze – neka vrsta tonika, kriške limuna i dosta leda. Osvežavajuće deluje.

Eto nekoliko crtica o kraljevskom Madridu. A o bajkovitoj Barceloni i snažnom pečatu maštovitog Gaudija tom gradu, o svetski priznatom arhitekti Kalatravi, o rivalitetu između Barcelone i Espanjola nekom drugom priikom.

Milorad Petrović, Beograd
Fotografija:
Madrid, Falco za Pixabay