Magazin Godine Svet

Milenijumci u SAD imaju svega pet od 435 mesta u Kongresu

U SAD, u 2015. godini, tzv. Milenijumska generacija prešla je po brojnosti posleratnu generaciju bejbibumera, međutim, u politici se ova promena ni ne naslućuje – Tramp je najstariji izabrani predsednik u američkoj istoriji posle Regana, a bejbibumeri u kongresu nadjačavaju milenijumce sa 50:1, piše Blumberg.

Oko trećine milenijumaca (danas imaju 19-35 godina) ne može da se kandiduje za Kongres jer još uvek nema potrebnih najmanje 25 godina života. Ali, da ih ima proporcionalno broju u američkom društvu, zauzeli bi 97 od 435 mesta. Međutim – zauzimaju svega pet mesta.

U prošlom sazivu kongresa zauzimali su tri mesta. Sa druge strane, nijedan od svega dva kandidata ove generacije nije uspeo da uđe u Senat.

Generacija X u ovom sazivu ima 11 mesta više nego u prethodnom, ali bejbibumeri imaju apsolutnu većinu sa 270 od 435 mesta. Prosečna starost delegata je 58 godina, a najveći razlog jeste to što čak 95 odsto delegata biva reizabrano pa su i generacijske promene izuzetno spore.

Legenda za mape ispod:

Ovako bi američki kongres izgledao da su mesta raspoređena proporcionalno po generacijama

politika-skupstina-generacije-starosna-dob-amerika-milenijumci

 

Ovako je američki kongres u novom sazivu podeljen po generacijama

politika-skupstina-generacije-starosna-dob-amerika-kongres-milenijumci

Više o raznim generacijama čitajte na Penzinu!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija