Početna Magazin Godine Anatomija 21. veka: Virtuelna stvarnost kao alat u obrazovanju lekara (VIDEO)

Anatomija 21. veka: Virtuelna stvarnost kao alat u obrazovanju lekara (VIDEO)

Anatomija 21. veka: Virtuelna stvarnost kao alat u obrazovanju lekara (VIDEO)

Virtuelna stvarnost (augumented reality), tehnološki koncept u kom se posmatraču stvara utisak trodimenzionalnog okruženja kombinacijom dizajnerskih (izgled okruženja i svetlo), softverskih (funkcije i namena okruženja) i hardverskih rešenja (specijalne naočare, rukavice, itd). Ova tehnologija tek ulazi u eru ubrzanog razvoja a jedna od primena jeste i obuka lekara.

Naime, pomoću računara moguće je u potpunosti „kopirati“ ljudsko telo u virtuelno 3D okruženje i tako napraviti izuzetno koristan most između teorijske medicine i 2D slika iz udžbenika, ka pravim ljudskim organima u trenažnim salama ili u hirurškim salama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dodatno, računarski 3D model može se po želji razdvajati, okretati, pregledati iz bliza, analizirati sloj po sloj beskonačno mnogo puta. Studenti medicine tako bi mogli da se do tančina upoznaju sa ljudskim organizmom već tokom prvih godina studija.

Osim opšteg obrazovanja i anatomije, virtuelni 3D model imao bi primenu i za obuku hirurga, ali i za pripremu hirurga za kompleksnije operacije. Čak i specifični medicinski slučajevi težih anomalija koje treba hirurški ispraviti mogu se prvo isprobati u virtuelnom svetu maksimalno smanjujući rizik za pacijenta kada dođe do prave operacije.

Projekat Complete Anatomy Lab je upravo posvećen istraživanju ovih potencijala 3D viruelne tehnologije na jednom osnovnom nivou, a kako bi to otprilike izgledalo pogledajte i u videu ispod. Reč je o aplikaciji koja se već može besplatno preuzeti na Eplov telefon iPhone.