Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Anatomija 21. veka: Virtuelna stvarnost kao alat u obrazovanju lekara (VIDEO)

Primena virtuelne stvarnosti za obrazovanje u oblasti anatomije i hirurgije

Virtuelna stvarnost (augumented reality), tehnološki koncept u kom se posmatraču stvara utisak trodimenzionalnog okruženja kombinacijom dizajnerskih (izgled okruženja i svetlo), softverskih (funkcije i namena okruženja) i hardverskih rešenja (specijalne naočare, rukavice, itd). Ova tehnologija tek ulazi u eru ubrzanog razvoja a jedna od primena jeste i obuka lekara.

Naime, pomoću računara moguće je u potpunosti “kopirati” ljudsko telo u virtuelno 3D okruženje i tako napraviti izuzetno koristan most između teorijske medicine i 2D slika iz udžbenika, ka pravim ljudskim organima u trenažnim salama ili u hirurškim salama.

Dodatno, računarski 3D model može se po želji razdvajati, okretati, pregledati iz bliza, analizirati sloj po sloj beskonačno mnogo puta. Studenti medicine tako bi mogli da se do tančina upoznaju sa ljudskim organizmom već tokom prvih godina studija.

Osim opšteg obrazovanja i anatomije, virtuelni 3D model imao bi primenu i za obuku hirurga, ali i za pripremu hirurga za kompleksnije operacije. Čak i specifični medicinski slučajevi težih anomalija koje treba hirurški ispraviti mogu se prvo isprobati u virtuelnom svetu maksimalno smanjujući rizik za pacijenta kada dođe do prave operacije.

Projekat Complete Anatomy Lab je upravo posvećen istraživanju ovih potencijala 3D viruelne tehnologije na jednom osnovnom nivou, a kako bi to otprilike izgledalo pogledajte i u videu ispod. Reč je o aplikaciji koja se već može besplatno preuzeti na Eplov telefon iPhone.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija