Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Tiha generacija

Tihom generacijom u SAD smatra se “srećna nekolicina” koja je bila premlada za učešće u Drugom svetskom ratu, međutim, i njih je dočekao rat u Koreji u ranim 1950-im.

Opšti stav u SAD jeste da je Velika depresija u kojoj su rođeni, ta sveopšta kriza koja je duboko pogodila američko društvo 1920-ih godina, u velikoj meri uticala na njih tokom čitavog života.

U Engleskoj, na primer, nazivaju ih “generacijom vazdušnih napada”, s obzirom da su odrastali pod nemačkim bombama koje su tokom prvih godina Drugog svetskog rata padale po Londonu.

Ova generacija je sličnu sudbinu doživela i u Srbiji pod nemačkim bombama i okupacijom, a zatim i teškim “savezničkim” bombardovanjem gradova proleća 1944. godine (na ilustraciji je isečak sa postera koji je tim povodom nastao, na kome majka drži mrtvo dete u naručju, u kome neki vide isključivo nemačku okupacijsku propagandu protiv saveznika).

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija