Najveća generacija

Najveća generacija

„Najvećom generacijom“ (Greatest Generation) novinar Tom Broko nazvao je generaciju koja je odrastala u vreme Velike depresije 1920-ih godina i tokom Drugog svetskog rata.


Ova generacija izrodila je Bejbi-bum generaciju, ali je uradila i mnogo više od toga.

Ova generacija učinila je da, do tada nezamislive stvari, postanu svakodnevnica: masovni aviotransport, globalizacija ekonomije, izgradnja društava i svetskog poretka nakon Drugog svetskog raтa, potpuno ovladavanje hiperprodukcije robe široke potrošnje, stvaranje ili ustoličenje desetine svetskih brendova, napredno obrazovanje, svakodnevna upotreba najsavremenije tehnologije, itd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I danas, kada se razmisli o uspesima neke generacije, ova generacija se vidi kao ključna za velike promene koje su se odigrale tokom 20. veka, za koje nema sumnje da su najveće promene civilizacije od njenog nastanka. 

Ova generacija se ponekad naziva i Dži-Aj generacijom po skraćenici G.I. koja se često koristi u vojsci SAD, a, između ostalog, označava i vojnika, odnosno vojnike. Ovu generaciju nasledili su bejbibumeri, pa Generacija X i Milenijumska generacija na kraju 20. veka.