Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Najveća generacija

“Najvećom generacijom” (Greatest Generation) novinar Tom Broko nazvao je generaciju koja je odrastala u vreme Velike depresije 1920-ih godina i tokom Drugog svetskog rata.


Ova generacija izrodila je Bejbi-bum generaciju, ali je uradila i mnogo više od toga.

Ova generacija učinila je da, do tada nezamislive stvari, postanu svakodnevnica: masovni aviotransport, globalizacija ekonomije, izgradnja društava i svetskog poretka nakon Drugog svetskog raтa, potpuno ovladavanje hiperprodukcije robe široke potrošnje, stvaranje ili ustoličenje desetine svetskih brendova, napredno obrazovanje, svakodnevna upotreba najsavremenije tehnologije, itd.

I danas, kada se razmisli o uspesima neke generacije, ova generacija se vidi kao ključna za velike promene koje su se odigrale tokom 20. veka, za koje nema sumnje da su najveće promene civilizacije od njenog nastanka. 

Ova generacija se ponekad naziva i Dži-Aj generacijom po skraćenici G.I. koja se često koristi u vojsci SAD, a, između ostalog, označava i vojnika, odnosno vojnike. Ovu generaciju nasledili su bejbibumeri, pa Generacija X i Milenijumska generacija na kraju 20. veka.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija